Ce avantaje are un SRL-D în 2022?

20

Vrei să începi activitatea pe cont propriu și nu știi ce să alegi între un SRL și un SRL-D? O firmă care se ocupă de servicii de înființare, așa cum vei găsi accesând înființări firme Constanța, îți va explica toate avantajele și dezavantajele pe care le ai în momentul în care optezi pentru varianta de SRL debutant. În cele ce urmează vom face un rezumat al acestor informații.

Ce înseamnă de fapt SRL-D?

Forma juridică de SRL debutan a fost introdusă în 2011 cu scopul de a veni în ajutorul tinerilor care voiau să înființeze și să dezvolte o afacere. Prin urmare, tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care nu au mai fost asociați până la momentul respectiv într-o firmă, aveau posibilitatea de a înființa o societate cu răspundere limitată, care să le ofere mai multe beneficii, printre care, cele mai importante sunt:

  • Scutirea de la plata taxelor pentru înmatricularea firmei la Registrul Comerțului
  • Consilierea, instruirea și sprijinul de la OTIMMC al AIPPIMM din raza de competență în cae se află sediul social
  • Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pe care angajatorul le datora pentru patru salariați care erau angajați pe perioadă nedeterminată
  • Posibilitatea de a primi o alocație financiară nerambursabilă de 10.000 de euro

Avantajele enumerate mai sus nu erau deloc de neglijat, ceea ce înseamnă că până în prezent au fost înființate mai bine de 40.000 de firme de tipul SRL-D. Desigur, faclitățile au fost condiționate de îndeplinirea anumitor criterii și de acceptarea unui număr specific de limitări comparativ cu un SRL.

Apelând la contabilitate Constanța cu personaje cu experiență, vei determina mult mai ușor ce ți se potrivește de fapt și ce ar trebui să alegi. În felul acesta, va fi mult mai ușor pentru tine să iei cele mai bbune decizii.

Limitările unui SRL-D

O firmă care oferă servicii de înființare companie Constanța, îți va explica și limitările la care te supui atunci când optezi pentru un SRL-D.

Un astfel de SRL poate să aibă cel mlt 5 asociați care să nu fi avot niciodată calitatea de asociați în alte companii și maxim 5 grupe CAEN. Unele activități nu pot fi desfășurate pe un SRL-D așa cum se întâmplă cu intermedierea financiară, comercializarea de muniții, armament și explozibili, activități imobiliare, jocuri de noroc, pariuri, comercializare de tutun, substanțe sub control național și alcool, plante, substanțe stupefiante și psihotrope.

Anual, un SRL-D are obligația de a reinvesti minim 50% din profit. De asemenea, trebuie să angajeze și să mențină în activitate minin 2 salariați pe durata a trei ani, aceasta fiind condiția pentru a obține scutirea de la plata CAS-ului.

La trei ani de la înființare, SRL-D-ul trebuie să treacă la SRL, moment în care costurile vor fi similare cu înființarea unui SRL nou.

Ce se întâmplă în 2022?

Cele mai multe taxe de înmatriculare la ONRC au fost eliminate și prin urmare vei economisi doar suma de 122 de lei. Scutirea de la plata contribuțiilor sociale nu se mai acordă, deoarece acum angajatul este cel care achită contribuțiile și nu angajatorul.

Alocația financiară nu se mai acordă și a fost înlocuită cu programul Start Up Nation, ceea ce înseamnă că șansele de a mai obține ajutor sunt reduse. Practic, deși încă se mai poate înființa un SRL-D, acesta nu mai are beneficii reale. În schimb, toate restricțiile legate de numărul asociaților și condurile CAEN precum și obligația de a schimba forma juridică la trei ani sunt vaalbile. Poți deduce că ai astfel mai multă bătaie de cap un SRL-D decât avantaje iar asta presupune uneori costuri mai mari decât cele de înființare. Cei 122 de lei econimisiți inițial, vor fi cheltuiți ulterior, adăugând și toate taxele aferente schimbării formei juridice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata