Fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, ar urma să plece la Kiev, singur

Foto: capital.ro
53

Președintele Senatului, Florin Cîțu, urmează să efectueze o vizită în capitala țării vecine, însă nu va fi însoțit de nimeni. Momentan nu se știe data la care fostul premier va vizita Ucraina.

Cu toate acestea, sursele politice anterior menționate nu au precizat când șeful Senatului se va deplasa în țara vecină.

Aceste declarații vin la puțin tip după ce președintele Partidului Social Democrat (PSD),Marcel Ciolacu, prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat, marți, o vizită în Ucraina.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, vizită neanunțată la Kiev

În contextul deplasărilor oficiale, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a aflat marți, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. Aceștia au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

La rândul său, premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

Aşadar, în discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România. Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune și solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată și prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina. Premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata