În ce sectoare lucrează cei mai mulți cetățeni asiatici, în România?

25

Din datele studiului „Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, realizat de Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, reiese că cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%).

Cei mai mulți cetățeni asiatici care lucrează în România se regăsesc în sectorul de construcții

În contextul muncii, CEO-ul EWL Group a explicat că țara noastră, similar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, se confruntă de câţiva ani cu o penurie de forţă de muncă.

În acest sens, tot mai multe companii din România au apelat la lucrători din afara UE pentru a acoperi deficitul din ţară.

În precizările sale, „România, similar cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, se confruntă de câţiva ani cu o penurie de forţă de muncă, întrucât mulţi români au decis să se mute din ţara lor şi să lucreze în state vest-europene, unde salariile şi standardele de trai sunt mai ridicate. Ca urmare a creşterii economice, tot mai multe companii din România au apelat la lucrători din afara UE pentru a acoperi deficitul din ţară. Sectoare precum construcţiile, HoReCa, agricultura, turismul duc lipsă de personal, iar companiile au început să recruteze muncitori străini, în special din ţările din Asia de Sud şi din Asia de Sud-Est”, a explicat Andrzej Korkus, CEO al EWL Group.

Mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara de origine

În contextul frofesional, studiul arată că multe persoane au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine, după ce au ajuns în România. În plus, studiul arată că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi. O proporţie semnificativă a respondenţilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).

De altfe, studiul arată că majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane între 26 şi 35 de ani.

Studiul a fost realizat în urma analizării rezultatelor cercetării sociologice „Muncitori din Asia – soluţie pentru deficitul forţei de muncă din România”, care a fost efectuat în perioada 12-23 septembrie 2022 la Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca de către Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.

Trebuie menționat că au fost chestionaţi 400 de cetăţeni din ţările din sudul şi sud-estul Asiei care şi-au găsit un loc de muncă în România.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata