Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că legea care vizează serviciul militar voluntar este deja gata

25

Ministrul Apărării a declarat că legea care se referă la serviciul militar este gata deja, urmând să fie pusă în curând în transparență publică.

În opinia sa, „Este gata deja. O distribuim în sistemul nostru. Nu am pus-o încă în transparenţă. Am discutat cu celelalte instituţii din zona ordine publică şi securitate naţională, cu care suntem frați, să zicem, în aceste definiţii”, a transmis ministrul.

Legea aduce la zi o serie de reglementări

Ministrul Vasile Dîncu a explicat că legea este modernizată, având în vedere „concepțiile legate de voluntariat de mai multe feluri”. De asemenea, oficialul a precizat că sunt actualizate și o serie de reglementări, având în vedere că în România s-a desființat stagiul militar obligatoriu.

în explicaţiile sale,„Sunt mai multe lucruri care aduc această lege înspre a moderniza, actualiza această lege, pentru că este vorba de mobilizarea pentru apărarea patriei, unde apar și concepțiile legate de voluntariat de mai multe feluri. Este și vorba de a aduce la zi o serie de reglementări, pentru că noi am desfiinţat stagiul militar obligatoriu, dar nu am pus nimic în loc, ori trebuie să găsim o formulă de a pune în loc asta.

Vasile Dîncu: Pe câmpul de luptă pot merge doar cei care au pregătire militară

În contextul militar, la ce înseamnă mobilizarea în caz de război? De exemplu, pe cine mobilizez? Care sunt îndatoririle pe care le avem? Cei plecați din străinătate, cei care se află aici, în cât timp trebuie să te prezinți.

S-au speriat oamenii la un moment dat că a apărut în presă un fragment dintr-o lege în care se spunea că sunt mobilizați cei între 18 și 60 de ani. Nu este vorba. Pe câmpul de luptă pot merge doar cei care au pregătire militară între 18 şi 35 de ani. Avem în momentul ăsta soldaţii profesioniști care fac asta.

Pe de altă parte, există o rezervă, dar nu este rezerva pentru front, între 18 şi 60 de ani avem obligații miliare noi, bărbaţii care suntem apţi, care nu sunt bolnavi”, a precizat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata