The New York Times analizează modul în care Elon Musk a început să se implice în tot mai multe probleme fierbinţi la nivel global

64

Într-un material publicat în The New York Times, este analizat modul în care Elon Musk a început să se implice în tot mai multe probleme fierbinţi la nivel global. În unele cazuri, el a fost o binecuvântare, însă, în altele, a provocat mai mult rău decât bine.

Concret, în ultimele patru săptămâni, Elon Musk a oferit un plan de pace pentru Rusia și Ucraina care i-a indignat pe oficialii ucraineni. El a postat un tweet despre accesul la internet în Iran care a expus protestatarii guvernamentali la o schemă de phishing. De asemenea, a sugerat într-un interviu acordat unui ziar că Beijingul ar putea fi liniștit dacă i s-ar oferi controlul parțial al Taiwanului. Un oficial din Taipei i-a cerut să își retragă sugestia.

Elon Musk şi controversa planului de pace dintre Rusia şi Ucraina

În ultima periodă, Elon Musk a apărut ca un nou actor haotic pe scena politicii globale. În timp ce o mulțime de directori miliardari le place să transmită pe Twitter părerile pe care le au în legătură cu afacerile mondiale, niciunul nu se poate apropia de influența și capacitatea domnului Musk de a provoca probleme. El s-a băgat uneori în situații chiar și după ce a fost sfătuit să nu o facă și a lăsat deja în urmă o mulțime de mizerii.

În timp ce,  cea mai mare parte a averii lui Musk provine din participația la compania sa de automobile electrice, Tesla, influența sa provine în mare parte din compania sa de rachete, SpaceX, care administrează rețeaua de sateliți Starlink.

În prezent, Starlink poate transmite servicii de internet în zonele de conflict și în punctele fierbinți geopolitice și a devenit un instrument esențial al armatei ucrainene.

Iar această influență a lui Musk, va crește odată cu încheierea tranzacției de cumpărare a Twitter. El s-a autointitulat un absolutist al libertății de exprimare și se așteaptă ca acesta să adopte o abordare ușoară în ceea ce privește moderarea conținutului Twitter.

Aşadar, criticii săi – și sunt mulți – se tem că este dificil să separe opiniile domnului Musk de interesele sale de afaceri, în special când vine vorba de Tesla, care este din ce în ce mai dependentă de China.

Astfel, „Tehnologia a devenit centrală pentru geopolitică”, a declarat Karen Kornbluh, director la German Marshall Fund, un grup de reflecție geopolitică, și fost consilier al președintelui Barack Obama. „Este fascinant, este dezordonat și există Elon Musk în mijlocul ei”.

În sensul bun, în unele cazuri, Elon Musk a fost o binecuvântare. Atunci când a oferit acces la internet Starlink în Ucraina la începutul anului și a finanțat cel puțin o parte din hardware și servicii, a dotat atât civilii, cât și soldații cu un mijloc crucial de comunicare în timpul conflictului în curs cu Rusia, potrivit The New York Times.

Dar mesajele pe care le-a livrat au provocat și probleme. Săptămâna trecută, într-o postare pe Twitter, el a declarat că nu poate finanța „pe termen nelimitat” utilizarea Starlink de către Ucraina, înainte de a reveni brusc asupra discursului.

La sfârșitul lunii trecute, miliardarul american a participat la un eveniment privat în Aspen numit The Weekend. Organizat în parte de fostul director executiv al Google și consilier guvernamental Eric Schmidt, evenimentul a reunit lideri politici și de afaceri americani, printre care președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, fostul vicepreședinte Al Gore și fostul președinte al Statului Major Întrunit Joseph Dunford.

La prânz, sub un cort amplasat pe un teren de golf, Elon Musk a urcat pe scenă pentru o conversație amplă cu omul de afaceri miliardar David Rubenstein, potrivit celor care au participat la eveniment și care au vorbit sub protecția anonimatului.

De cealată parte, la finalul conversației, spre surprinderea multora dintre cei prezenți, Musk a propus un plan de pace pentru războiul din Ucraina care ar permite Rusiei să anexeze teritoriul ucrainean, părând să se alinieze cu Kremlinul.

Ideea i-a indignat pe mulți dintre cei prezenți la eveniment, potrivit participanților. A doua zi, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, a ținut o conferință video în cadrul evenimentului, iar un interlocutor a ridicat problema planului de pace al Elon Musk. Sullivan nu a comentat afirmaţiile lui Elon Musk la eveniment, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Cu toate acestea, Musk și-a dezvăluit planul 10 zile mai târziu pe Twitter. Kremlinul a susținut public ideea.

Însă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și principalii săi consilieri au respins cu înverșunare planul lui Elon Musk. Dar pozițiile sale schimbătoare i-au pus într-o situație dificilă: terminalele Starlink au devenit un mijloc crucial de comunicare pentru armata ucraineană.

Elon Musk nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii.

Elon Musk ameninţă că nu va mai plăti costurile desfăşurării Starlink pentru Ucraina

În Ucraina, la jumătatea lunii septembrie, pe măsură ce armata a avansat în teritoriile sudice ocupate anterior de Rusia, a pierdut accesul la Starlink în unele zone din apropierea liniilor de front, au declarat patru persoane care au cunoștință de acest lucru.

Două dintre acestea au spus că acest lucru s-a întâmplat deoarece Musk a stabilit serviciul astfel încât acesta să fie disponibil doar în anumite zone. Nu a fost clar de ce nu funcționa sistemul de sateliți, iar alte persoane din Ucraina au raportat că acesta funcționa bine.

Elon Musk a discutat această problemă atât cu guvernul ucrainean, cât și cu guvernul american, în încercarea de a determina locațiile în care armata va avea acces la Starlink, potrivit persoanelor respective. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că consiliul, Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei și „oficiali din cadrul guvernului american au vorbit cu Starlink și au răspuns la întrebări despre politica americană, așa cum facem cu toate companiile”.

În această lună, Elon Musk a adus și mai multă incertitudine în Ucraina când a spus că nu poate continua să plătească pentru serviciul Starlink către această țară, dând impresia că el își asumă cheltuielile. De fapt, Statele Unite, Marea Britanie și Polonia au plătit SpaceX pentru cel puțin o parte din costul Starlink, potrivit unui document care prezintă cheltuielile analizat de New York Times.

În opinia sa, „El trebuie să decidă dacă Starlink este un serviciu comercial care oferă clienților săi o tehnologie care uneori salvează vieți sau un serviciu care depinde foarte mult de interesele geopolitice ale conducerii sale și, astfel, nu este fiabil pentru clienții care au preocupări legate de securitatea națională”, a declarat Dimitri Alperovitch, cofondator al Silverado Policy Accelerator, un grup de reflecție geopolitică din Washington.

Protestele din Iran şi soluţia, neconcretizată, oferită de Elon Musk

În timp ce se afla la Aspen pentru a-și expune planul de pace pentru războiul din Ucraina, Elon Musk s-a implicat și în tulburările din Iran.

Pe măsură ce protestele s-au răspândit în întreaga țară, iar autoritățile au răspuns prin blocarea accesului la internet în unele zone, el a părut să vină în ajutor. „Activarea Starlink”, a spus el într-un mesaj pe Twitter după ce guvernul american a ridicat unele sancțiuni care limitau capacitatea companiilor americane de tehnologie de a opera în Iran, astfel încât acestea să poată ajuta protestatarii.

Starlink oferea potențialul de a ocoli blocada guvernamentală a conexiunilor de internet terestre care i-a scos din funcțiune pe iranienii din multe orașe.

Dar, după cum au aflat în curând mulți iranieni, promisiunea sa nu a ținut. Elon Musk nu a spus nimic despre ce era necesar pentru a pune Starlink în funcțiune, cât timp va dura și de ce restricțiile guvernului iranian ar face aproape imposibilă oferirea serviciului pe scară largă în Iran.

Însă în timp ce Starlink a rămas indisponibil în Iran, hackerii despre care se crede că au legături cu guvernul au început o campanie de phishing, trimițând mesaje în interiorul canalelor de socializare cu link-uri care pretindeau că oferă acces la Starlink, potrivit lui Amir Rashidi, un expert în drepturi digitale din Iran.

Concret, în loc să ofere acces la sistemul de sateliți al domnului Musk, linkurile erau programe malware care înghițeau informații de pe telefoanele utilizatorilor, a declarat Amir Rashidi, care a analizat cel puțin cinci versiuni ale programelor malware.

O cantitate mică de acces la internet Starlink este acum disponibilă în Iran cu ajutorul unor echipamente trecute prin contrabandă peste granița sa, a declarat Rashidi. Acest lucru generează preocupări suplimentare legate de faptul că autoritățile vor putea identifica datele transmise, deoarece semnalele prin satelit pot fi urmărite până la persoanele de la sol.

De altfel, Amir Rashidi, care a fugit din țară în 2009, l-a lăudat pe Elon Musk pentru că a încercat să ajute, dar a spus că tacticile sale au fost „foarte iresponsabile”.

„A fost doar cineva care a vrut să sară în sus pentru a spune: „Fac ceva bun”, fără să înțeleagă care vor fi consecințele”, a spus el.

Elon Musk nu se ţine departe nici de problema Taiwanului

În plus, Elon Musk a intrat recent în probabil cel mai delicat punct fierbinte geopolitic din lume: Taiwan.

Tensiunile dintre China și Taiwan prezintă riscuri majore pentru imperiul de afaceri al lui Musk. Tesla operează o unitate de producție în Shanghai care produce până la 50 la sută din noile mașini ale companiei. Guvernul de la Beijing controlează strict modul în care companiile occidentale operează în țară, iar observatorii sunt de mult timp îngrijorați de modul în care dependența Tesla de China ar putea afecta pozițiile politice ale lui Musk.

În această lună, Elon Musk a confirmat că se confruntă cu presiuni din partea Beijingului, când a declarat pentru Financial Times că guvernul chinez a spus clar că dezaprobă faptul că a oferit serviciul de internet Starlink în Ucraina. Beijingul a cerut asigurări, a spus el, că nu va oferi serviciul în China.

Apoi a oferit o modalitate de a atenua tensiunile: cedarea unui anumit control asupra Taiwanului către China.

Comentariul, care se desparte brusc de politica Statelor Unite și a aliaților săi, a atras replici rapide din partea politicienilor taiwanezi.

Într-un interviu telefonic cu The New York Times, Chao Tien-Lin, membru al Partidului Democrat Progresist și al Comisiei pentru afaceri externe și apărare din cadrul legislativului taiwanez, i-a cerut lui Musk să își retragă declarația.

Astfel, „Dacă nu o va face, voi sfătui cu sinceritate nu doar Taiwanul, ci toți consumatorii din țările democratice liberale să boicoteze Tesla și produsele sale conexe”, a spus el.

Unii au subliniat că, în cazul în care izbucnește un conflict militar între cele două părți, taiwanezii, la fel ca ucrainenii, ar putea apela la Elon Musk pentru a furniza un mijloc de comunicare de urgență cu internet prin satelit. Însă, având în vedere poziția publică a acestuia cu privire la această situație și legăturile cu China, Starlink ar putea să nu fie o opțiune viabilă.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro