Vladimir Putin a ordonat demobilizarea elevilor și studenților din republicile populare Donețk și Lugansk

51

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit cu un anunț la care nimeni nu se aștepta. Acesta a precizat că acești ruși se vor întoarce acasă.

Concret, studenții despre care vorbește purtătorul de cuvânt de la Moscova sunt cei care au fost mobilizați înainte ca aceste republici să devină o parte a Federației Ruse.

În afirmaţiile sale, „Forțele Miliției Populare sunt acum integrate în Forțele Armate ale Federației Ruse după ce DNR și LNR au devenit parte a Rusiei. Putin a dat instrucțiuni pentru demobilizarea studenților și organizarea întoarcerii lor la locul de pregătire”, a declarat Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Acesta a mai spus că studenții respectivi vor fi trimiși acasă, unde își vor continua studiile.

Mobilizarea a luat final

Astfel, controversata mobilizare a Rusiei pentru trimiterea de întăriri pentru a lupta în Ucraina este acum completă, i-a raportat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, președintelui Vladimir Putin într-o întâlnire televizată, cu 300.000 de militari chemați la datorie – numărul exact cerut de liderul de la Kremlin.

Astfel, ”Am încetat să mai trimitem notificări oamenilor, iar sarcina pe care ați stabilit-o, 300.000 de persoane, a fost îndeplinită”, i-a spus Șoigu lui Putin în cadrul întâlnirii, care a fost în mod clar scenarizată. „Nu sunt planificate alte măsuri”.

Potrivit lui Șoigu, 82.000 de soldați au fost trimiși în zona de conflict din Ucraina, jumătate dintre aceștia fiind repartizați în unități de serviciu activ, iar ceilalți continuând să facă pregătire de luptă.

„Peste 1.300 de reprezentanți guvernamentali, 27.000 de antreprenori și 13.000 de voluntari au fost chemați și s-au alăturat rândurilor; vârsta medie a celor mobilizați este de 35 de ani”, a adăugat acesta.

Oficial, mobilizarea în Rusia se încheie doar după ce președintele emite un decret, dar un astfel de document nu a fost publicat imediat pe site-urile oficiale ale guvernului.

Rușii au fost atenți la detalii

Rușii sunt foarte atenți la detalii, deoarece puține lucruri despre așa-numita „mobilizare parțială” au decurs conform planului, cel puțin până la anunțul lui Șoigu, care a anunțat că ținta exactă a lui Putin a fost atinsă.

Confruntat cu pierderi serioase pe câmpul de luptă, inclusiv cu faptul că trupele rusești au fost alungate de pe o mare porțiune de teritoriu din regiunea ucraineană nord-estică Harkov, pe care Rusia o ocupase timp de luni de zile, Putin a anunțat mobilizarea la 21 septembrie, spunând că este necesară pentru a reface rândurile armatei, care au fost epuizate.

Măsura nepopulară a fost văzută ca o recunoaștere a faptului că războiul din Ucraina nu decurge așa cum a fost planificat și a declanșat un exod în masă al bărbaților în vârstă de luptă, sute de mii de oameni fugind din țară, în principal în Georgia și Kazahstanul vecine. Zborurile au fost epuizate, în timp ce punctele de trecere a frontierei au fost blocate, scrie The Washington Post.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro