Cum să fii productiv de acasă când ai copii: 3 ponturi utile

Condiţiile pandemice din ultimul an au obligat tot mai multe companii să-şi digitalizeze activităţile. Astfel, munca în sistem remote a devenit o realitate tot mai prezentă în casele noastre. Cum reuşeşti însă să dai randament atunci când în camera vecină sau chiar în jurul mesei tale de lucru mişună copiii, cerând atenţie? Iată câteva ponturi utile.

Adaptează-ţi programul la nevoile casei

Cu mici excepţii, angajatorii sunt flexibili când vine vorba de programul de lucru efectiv de la distanţă. Liderii echipelor pun accent mai mult pe randament şi performanţă decât pe condica de prezenţă şi permit adaptarea angajaţilor la condiţiile personale. În funcţie de numărul şi vârsta copiilor vei putea să te sincronizezi cu rutina lor zilnică. Astfel, dacă ei dorm mai mult dimineaţa, profită de energia matinală pentru a îndeplini o parte din sarcinile de serviciu înainte ca ei să se trezească. Apoi puteţi petrece un timp împreună la micul dejun, după care revii la treabă. De un real ajutor este programul celor mici de somn la amiază. Orice moment de linişte şi inactivitate în casă este un prilej de a te aşeza la masa de lucru. Dacă mai ai energie după o zi de lucru, ultimele taskuri le poţi îndeplini seara, când toată lumea doarme.

Amenajează spaţiul de lucru

Chiar dacă eşti acasă, atunci când lucrezi, lucrurile nu trebuie să se confunde. Atât pentru tine, cât şi pentru cei din jur, este important ca spaţiul de lucru propriu-zis să fie foarte bine delimitat. Dacă suprafaţa îţi permite amenajarea unei camere ca birou, aceasta este varianta ideală. Copiii vor înţelege că atunci când intri în acea cameră eşti conectat la sarcinile de lucru şi nu trebuie să fii întrerupt. Acolo unde spaţiul nu permite acest lucru, încearcă să aşezi biroul într-o extremitate a camerei. Important este ca ei să ştie că atunci când te aşezi în faţa laptopului ai nevoie de linişte pentru a te putea concentra.

Ce oferi în schimb

Până acum am amintit doar de nevoile tale ca angajat care lucrează de acasă. Gândeşte-te însă că pentru un copil este greu să înţeleagă că poţi fi prezent în casă, dar totuşi absent sau inaccesibil. Atunci când părinţii pleacă fizic la serviciu, copiii ştiu că vor mai putea petrece timp împreună abia după ce se întorc acasă. Dacă cei mici nu sunt pregătiţi să înţeleagă această realitate, pentru a nu le crea frustrări sau sentimentul greşit că nu vrei să stai împreună cu ei, ci te închizi într-o cameră din proprie iniţiativă, trebuie să le oferi ceva în schimb. Iar acel ceva este atenţie şi timp de calitate împreună. Profită de pauzele de lucru şi participă la tot felul de activităţi, de la jocuri inteligente copii şi bebeluşi până la sporturi practicate în jurul casei. Fii prezent, coboară-te la nivelul lor şi te vei bucura odată cu ei de pauzele din timpul serviciului. Relaxarea şi râsetele copiilor îţi vor oferi energie pentru a putea fi părinte şi angajat în acelaşi spaţiu al propriei locuinţe.

Atunci când lucrezi de acasă, trebuie să ţii cont în primul rând de nevoile familiei. Dacă ambii părinţi sunt în activitate remote şi nu au nici un fel de ajutor în casă cu copiii mici, de cele mai multe ori nu pot lucra simultan. Aşadar, trebuie să alternaţi perioadele de lucru efectiv cu cele de supraveghere şi joc cu copiii. Astfel cei mici primesc atenţia de care au nevoie şi oferă în schimb liniştea necesară adulţilor pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata