Camioanele electrice pot genera economii de miliarde in toata Europa

20

Un raport eleborat de Fundatia Europeana pentru Clima impreuna cu Cambridge Econometrics a scos la iveala faptul ca transformarea flotei de camioane de pe motoare cu motorina pe motoare electrice, poate reduce consumul de pretol cu peste 11 miliarde de barili in doar 30 de ani.

In prezent, Europa importa 89% din necesarul de petrol. Cel mai mult petrol este folosit pentru transport. In 2015 pe drumurile europene circulau peste 6.2 milioane de camioane, conform statisticilor prezentate de Asociatia Constructorilor Europeni.

Trecerea la camioanele cu emisii poluante 0 poate avea un impact economic major la nivelul continentului european. Aceasta schimbare ar avea foarte multe impacte pozitive nu doar la nivel economic. Emisiile de CO2 ar scadea cu 30% pe fiecare kilometru. In prezent sunt emisii de peste 800 de tone de CO2 in fiecare an, iar cu o flota 100% bazata pe motoare electrice, nivelul de emisii ar scadea in 2050 pana la 100 de tone.

Momentan nu s-au luat masuri pentru schimbarea flotei auto. In cazul aplicarii unei astfel de decizii, pana in anul 2030 importul de petrol ar scadea cu 1 miliard de barili.

Electrificarea camioanelor din Europa va fi cruciala pentru atingerea tintelor propuse la summit-ul de la Paris si este reconfortant sa vezi ca aceasta schimbare aduce nu doar beneficii pentru mediu, ci si pentru PIB, dar si noi locuri de munca”, a declarat directorul de relatii publice de la Volvo.

Schimbarea flotei auto nu se poate face peste noapte iar costurile sunt uriase. Se estimeaza investitii de peste 140 de milioane de euro pentru lansarea unor infrastructuri energetice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata