Joseph Wu: „China a folosit aceste exerciții pentru a pregăti invadarea Taiwanului”

Foto: voanews.com
23

Un nou război amenință întreg globul. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe al Taiwanului. Oficialul a vorbit despre exercițiile militare chineze desfășurate fără oprire în jurul insulei de la vizita lui Nancy Pelosi și până în prezent.

În informaţiile acestuia, exercițiile au ca scop pregătirea pentru invadarea țării. „China a folosit aceste exerciții pentru a pregăti invadarea Taiwanului”, a declarat Joseph Wu. Totodată, oficialul a lansat un apel la comunitatea internațională să sprijine apărarea „păcii și stabilității de-a lungul strâmtorii Taiwan”, arată Reuters.

În același timp, el a mai adăugat și că Taiwanul nu se va lăsa intimidat de China, chiar dacă linia mediană a strâmtorii a fost încălcată în repetate rânduri.

Astfel, „Ei desfășoară exerciții militare la scară largă, lansări de rachete și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și de coerciție economică într-o încercare de a prăbuși moralul populației din Taiwan”, a adăugat diplomatul.

China nu vrea să mai oprească exercițiile militare

Precizările oficialului din Taiwan vin în contextul în care, după vizita șefei Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, tensiunile dintre Taiwan și China au atins cote maxime.

Mai exact, Beijingul consideră această vizită un afront la suveranitatea sa, iar drept răspuns, armata chineză a demarat exerciții agresive în jurul insulei, care nu s-au încheiat nici măcar duminică, zi în care în mod normal, conform anunțurilor oficiale ar fi fost ultima.

O reacție în acest sens a venit și din China, care a confirmat faptul că exercițiile militare nu se vor opri prea curând. În cursul zilei de luni, comandamentul Estic al trupelor chineze anunța că va continua cu noi exerciții de asalt maritim și anti-submarin.

Răspunsul Chinei după vizita lui Pelosi în Taiwan

În contextul politic, aceste tensiuni nu există foarte mult între China și Taiwan ci și între Beijing și SUA. După vizita oficialului american la Taipei, China a închis  multe dintre canalele de comunicații cu Statele Unite, inclusiv discuții pe tema schimbărilor climatice.

Referitor la scenariul privind debutul unui nou război, șeful diplomației chineze, Wang Wenbin, declara luni că Beijingul nu a exclus niciodată preluarea Taiwanului prin forță.

Pe de altă parte, el a mai adăugat că armata chineză a desfășurat „exerciții militare normale în apele noastre, într-un mod deschis, transparent și profesionist”. „Taiwanul face parte din China”, a mai spus acesta.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata