Marea Britanie va oferi Australiei un acord comercial

Marea Britanie va oferi Australiei un acord comercial în cadrul căruia ambele țări ar elimina treptat impozitele pe importuri, în următorii 15 ani.

Se pare că, cabinetul a fost împărțit în ce condiții să ofere acordul comercial, pe fondul îngrijorărilor fermierilor ce produc carne de vită și miel din Marea Britanie care ar putea fi depășiți de producătorii australieni mai mari.

Dar Boris Johnson a făcut presiuni pentru unitate la o reuniune a miniștrilor de joi.

Downing Street a declarat că, cabinetul este acum de acord, în timp ce negocierile cu Australia sunt încă „încă în curs”.

Guvernul dorește să încheie cât mai multe tranzacții comerciale după Brexit, iar secretarul pentru comerț internațional, Liz Truss, dorește să încheie un contract cu Australia până la începutul lunii iunie.

Dar ea ar fi fost în contradicție cu secretarul de mediu George Eustice cu privire la posibilul impact asupra fermierilor.
Vorbind într-o vizită la o brutărie din nordul Londrei, secretarul de interne Priti Patel a declarat: „Guvernul este unit la fiecare nivel. Lucrăm la fiecare nivel pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru țara noastră”.

Ea a adăugat că „guvernul va colabora cu toată lumea, pentru a se asigura că există un fel de sprijin și măsuri potrivite”.

În cadrul acordului stabilit pentru a fi oferit Australiei, tarifele – impozitele la import – vor fi eliminate treptat pe o perioadă de 15 ani, cu cote – limite – pentru vânzările dintre cele două țări care vor merge în aceeași perioadă.
În 2019-20, comerțul cu bunuri și servicii între Australia și Marea Britanie a fost evaluat la 20,1 miliarde de lire sterline și ambele părți speră să extindă considerabil această sumă.

În prezent, metalele, vinul și mașinile formează cele mai mari exporturi de mărfuri din Australia în Marea Britanie, în timp ce principalele importuri din Australia în Marea Britanie sunt mașini, medicamente și băuturi alcoolice.

Comerțul cu carne între cele două țări este foarte mic, dar Uniunea Națională a Fermierilor a avertizat că punerea pe scară mică a producătorilor de carne de vită și de miel din Marea Britanie împotriva vastelor stații australiene de bovine și oi ar putea forța pe mulți dintre ei să renunțe la afaceri.

Aproximativ 0,15% din toate exporturile de carne de vită australiană se îndreaptă către Marea Britanie și, anul trecut, 14% din importurile de carne de oaie către Marea Britanie au provenit din Australia.

Guvernele scoțian și galez l-au îndemnat pe domnul Johnson să se asigure că fermierii britanici nu sunt lăsați expuși niciunui acord de liber schimb.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a spus: „Orice acord ar include protecții pentru industria noastră agricolă și nu va submina fermierii britanici.

„Vrem un acord care să fie bun pentru publicul britanic și orice acord ar avea protecție pentru industria agricolă”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata