Principalele măsuri ale planului de austeritate grec

Planul de austeritate adoptat de Grecia în schimbul unui ajutor financiar acordat de FMI şi de Uniunea Europeană prevede realizarea de economii în valoare de 30 de miliarde de euro în următorii trei ani, pentru a aduce deficitul public, care este în prezent de 13,6% din PIB, sub pragul european de 3%.

Obiectivul final al acestui al patrulea plan de austeritate anunţat în mai puţin de cinci luni este scăderea datoriei Greciei, care va depăşi 140% din PIB în 2013, începând cu 2014, şi ‘revenirea cât mai curând posibil a ţării pe pieţe’, după cum a afirmat ministrul grec de finanţe, Georgios Papaconstantinou, citat de ziarul elveţian Le Temps. ‘Sacrificii necesare’, afirmă guvernul referindu-se la severele măsurile anunţate de Papaconstantinou.

În sectorul pensiilor, măsurile sunt următoarele: vârsta minimă de pensionare este de 60 de ani, se reduc pensionările anticipată. Vârsta legală de pensionare, care este acum de 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei, va fi legată de speranţa medie de viaţă. Perioada minimă de contribuţie va creşte treptat de la 37 la 40 de ani, în 2015. De asemenea, pensiile vor fi ajustate, nu după ultimele salarii pe care le-a avut un angajat înainte de a părăsi câmpul muncii, ci în funcţie de venitul mediu obţinut de acesta de-a lungul activităţii sale profesionale.

În sectorul bugetar, noul pachet de măsuri de austeritate prevede îngheţarea salariilor angajaţilor până în 2014, tăierea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru bugetarii care câştigă peste 3.000 de euro pe lună şi plafonarea acestor bonusuri la 1.000 de euro pentru cei cu remuneraţii sub acest prag.
Sporurile fuseseră deja reduse cu 30% în cadrul precedentelor măsuri de austeritate. Diversele indemnizaţii de care beneficiau funcţionarii şi care reprezentau o parte importantă din venitul lor, vor fi reduse din nou, cu 8%, după ce au mai fost o dată diminuate anterior cu 12%.

În domeniul fiscalităţii, TVA-ul, deja majorat în martie cu 2%, va creşte din nou de la 21% la 23%. Accizele pe carburant, ţigări şi alcool vor creşte şi ele cu 10%, în timp ce veniturile la bugetul de stat vor fi rotunjite graţie unor noi taxe de mediu şi pe licenţele de jocuri de noroc sau celor percepute anual companiilor care au avut un profit considerabil.

De asemenea, guvernul grec prevede reducerea investiţiilor publice, precum şi liberalizarea pieţei transporturilor şi a energiei. În sectorul privat se va stabili un nou salariu minim pentru tineri şi pentru şomerii de lungă durată. Guvernul va reexamina legislaţia care interzice societăţilor să disponibilizeze mai mult de 2% din efectivele totale pe lună. Alte modificări sunt prevăzute şi în domeniul salariilor compensatorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata