Specialiştii anunţă noi creşteri pe piaţa imobiliară. Cu cât se vor scumpi locuinţele

Chiar dacă perioada care a trecut ne-a făcut pe toți să fim mai atenți la cheltuieli, dată fiind incertitudinea timpurilor, cu toții am petrecut mai mult timp în casă. Și am realizat că spațiul de care dispunem este insuficient, fie el închiriat sau proprietate personală.

Așa a încolțit în mintea multor români gândul de a-și achiziționa o locuință personală, prima, sau poate una mai mare decât cea deținută până acum. Urmarea: cererea de locuinţe s-a accentuat, iar prețurile au crescut.

Și vor continua să crească, avertizează cei care activează pe această piață. „Vor afecta preţurile dezvoltărilor. Procentual vorbind, ne aşteptăm la o creştere, până la finalul anului, între 5% şi 10%”, a explicat Flavius Pop, consultant senior la o firmă de consultanţă în investiţii imobiliare.

Deja s-a înregistrat o creștere de 1%, chiar dacă criza cauzată de Covid-19 nu a trecut, și chiar și așa cumpărătorii nu se lasă deloc intimidați.

Însă și oferta e mare, în parte și pentru că înainte de pandemie erau în diferite stadii de construcție destule imobile, care între timp au fost terminate. Numai pe ImoRadar24 sunt postate peste 140.000 de anunțuri imobiliare, cu proprietăți din întreaga țară. Dintre acestea, aproape de 130.000 sunt proprietăți unice. Iar cei care caută o locuință folosind acest motor alimentat zilnic cu anunțuri au garanția că proprietarii sunt verificați.

În plus, avantajul pe care îl prezintă acest motor de căutare este că vei găsi, într-un singur loc, toate anunțurile imobiliare care se găsesc în mediul online.

Mare atenție cu cât ne îmăprumutăm!

Revenind la dorința multora, în această perioadă, de a-și cumpăra o locuință, analiștii financiar-bancari atrag atenția că trebuie să fim foarte atenți cu cât ne împrumutăm.

”Creditarea imobiliară chiar a crescut în pandemie şi anul acesta a luat un mai mare avânt. A crescut cu peste 10%. Programul Noua casă este, în momentul acesta, cu motoarele turate la maxim şi se aşteaptă ca băncile să termine fondurile în 1-2 luni”, a explicat Irina Chiţu, analist financiar-bancar, conform Mediafax.

Tot specialistul transmite însă celor interesați de credite pentru o casă: „Creditele au dobânzi foarte mici. Mare atenţie la supraîndatorare, pentru că acum dobânzile sunt mici, dar în 10-20 de ani de credit pot să crească semnificativ”.

Au crescut mai ales prețurile locuințelor noi

De altfel, un raport recent constată același lucru și anume că, în ciuda pandemiei, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiții normale de piață. Mai cu seamă prețurile apartamentelor noi au crescut.

Concret, după o scădere a prețurilor pe parcursul stării de urgență, a urmat o perioadă de stabilizare a acestora, după care șase luni de creștere.

Majorări de prețuri în toate marile orașe

Majorările de prețuri s-au înregistrat în toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) din țară, după cum urmează:

– Galați (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util)

– Brașov (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat)

– Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat)

– Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat)

– Ploieștiul (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat)

– Constanța (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat)

– Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util)

– Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat)

– Timișoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat)

– Iași (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat)

– București (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat).

Activitatea de tranzacționare s-a intensificat

Și în ceea ce privește activitatea de tranzacționare imobiliară, anul 2021 a început într-o notă pozitivă, în ciuda dificultăților create de epidemia de COVID-19. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în primul trimestru al anului în curs au fost vândute circa 162.000 de imobile la nivel național, în creștere cu 11,9% față de perioada similară a anului anterior.

De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans și mai semnificativ, în cuantum de 42,7%, până la un total de 40.000 de imobile.

Ce a cauzat această scumpire a locuințelor

Explicația oficială pentru scumpirea locuințelor stă în faptul că preţurile materialelor de construcţii au explodat în ultimul an, scrie presa centrală.

Cimentul sau termoizolaţiile costă acum cu peste 30% mai mult, iar acestea sunt doar două exemple. E şi cazul banalului polistiren pentru izolaţii.

Cei care lucrează în domeniul spun că totul s-a scumpit, vedeta fiind cheresteaua, care a ajuns la niveluri aproape triple într-un an.

„Este vorba de creşteri de preţuri la marea majoritate a materialelor de construcţii de bază. Când vorbim despre creşteri de preţuri la oţel beton, ciment, produsele din plastic, e foarte grav. De la 30% în sus, până la peste la 100%”, a declarat Adriana Iftenie, din partea Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Mare parte din materia primă vine din străinătate, aşa că industria românească nu poate influenţa în vreun fel situaţia, spun constructorii.

Mai mult, creșterea salariului minim a dus la o majorare cu 25-30% a costului forței de muncă. În plus, lipsa muncitorilor calificați este încă o problemă pentru majoritatea constructoriilor români.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata