Anevrismul de aortă abdominală

Ce este aorta?

Aorta este cel mai mare vas de sânge (arteră) a organismului. Ea transportă sângele de la inimă și coboară prin torace și abdomen. Multe artere se desprind din aortă pentru a transporta sângele la toate părțile corpului. Aproximativ la nivelul pelvisului, aorta se desparte în două artere, câte una mergând pe fiecare membru inferior.

 

Ce este un anevrism și un anevrism de aortă abdominală?

Un anevrism apare atunci când o porțiune a unei artere este balonat în exterior. Peretele anevrismului este mai slab decât peretele arterei normale. Presiunea sângelui din interiorul arterei duce la slăbirea unei secțiuni a peretelui arterei și la balonarea sa. Anevrismele pot apărea în orice arteră, dar cel mai comun apar la nivelul aortei. Majoritatea anevrismelor aortice apar în porțiunea aortei care trece prin abdomen. Acestea sunt numite anevrisme de aortă abdominală. Uneori apar la nivelul porțiunii aortei care trece prin torace, caz în care sunt numite anevrisme de aortă toracică.

Diametrul normal al aortei la nivelul abdomenului este de aproximativ 2 centimetri. Se consideră a fi un anevrism de aortă abdominală în momentul în care o porțiune a aortei abdominale măsoară mai mult de 3 centimetri. Anevrismele de aortă abdominală variază ca mărime. Ca regulă generală, odată format un anevrism de aortă abdominală, acesta va tinde să se mărească. Viteza la care acesta se mărește variază de la persoană la persoană. Cu toate acestea, în medie, un anevrism de aortă abdominală tinde să se mărească cu aproximativ 10% pe an.

 

Care sunt cauzele unui anevrism de aortă abdominală?

În majoritatea cazurilor, motivul exact pentru care anevrismul se formează în aortă nu este foarte clar. Majoritatea apar în rândul populației vârstnice. Un anevrism de aortă abdominală este rar la persoane sub vârsta de 60 ani. Vârsta, deci, reprezintă un factor de risc important.

Peretele aortei este format din straturi de mușchi neted și straturi formate din țesuturi numite elastină și colagen, care sunt țesuturi de sprijin puternice. Se pare că o parte din aortă își pierde din elasticitate și la unele persoane pe măsură ce avansează în vârstă. Cercetările sugerează că acest fapt este datorat modificărilor în elastină, colagen și mușchiul neted. Bagajul genetic poate de asemenea să joace un rol, riscul de a dezvolta un anevrism de aortă abdominală este ridicat dacă unul din părinți a avut sau are unul.

Plăcile de aterom pot, de asemenea, să joace un rol. Plăcile de aterom sunt depozite de grăsime în interiorul pereților arterelor. Majoritatea anevrismelor de aortă abdominală conțin la nivelul lor o cantitate de aterom.

Într-o minoritate de cazuri, un anevrism de aortă abdominală poate fi cauzat de traumă sau infecție la nivelul aortei. De asemenea, anumite boli genetice puțin frecvente pot afecta structura arterelor. În aceste situații mai rare, anevrismul se poate instala la vârstă relativ tânără.

 

Cât de comun este anevrismul de aortă abdominală?

Aproximativ patru din o sută de bărbați și aproximativ una din o sută de femei cu vârsta de peste 65 ani au un anevrism de aortă abdominală. Devine mai frecvent odată cu avansatul în vârstă. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu un anevrism de aortă abdominală nu știu că îl au.

 

De ce poate fi grav un anevrism de aortă abdominală?

Principala grijă privind un anevrism de aortă abdominală este faptul că acesta se poate rupe. Peretele anevrismului este slăbit comparativ cu peretele unei artere normale și există șansa să nu poată tolera presiunea din interiorul arterei. Dacă anevrismul se rupe, va rezulta în sângerări interne severe, adesea fatale.

 

Care sunt simptomele unui anevrism de aortă abdominală?

Adesea, nu există niciun simptom. În momentul diagnosticului, până la șapte din zece persoane nu vor fi având niciun simptom datorat anevrismului. Balonarea anevrismului nu cauzează niciun simptom, decât dacă devine suficient de mare cât să comprime structuri învecinate. Dacă apar, totuși, simptome, acestea pot fi dureri ușoare la nivelul abdomenului sau spatelui. Există numeroase cauze care duc la acest tip de durere, astfel încât diagnosticul poate fi amânat dacă anevrismul nu devine suficient de mare cât să poată fi palpat de medicul care vă consultă în timpul examinării abdominale. 

Uneori, se pot forma mici cheaguri la nivelul anevrismului. Acestea se pot rupe și să plece mai departe în aortă, blocând artere mai mici. Aceste cheaguri se numesc emboli și pot fi periculoase. De exemplu, blocajul unei artere care vascularizează un picior poate duce la pierderea completă de oxigen la nivelul acelui picior, ceea ce cauzează durere și moarte țesuturilor (gangrenă) dacă nu este tratat.

Dacă anevrismul se rupe, este foarte probabil să simțiți o durere abdominală sau de spate intensă, brusc instalată. Este urmată adesea de colaps.

 

Cum se diagnostichează un anevrism de aortă abdominală?

  • Uneori, doctorul poate simți anevrismul în timpul unei examinări abdominale de rutină. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, anevrismele sunt prea mici pentru a putea fi simțite.
  • O radiografie de abdomen (adesea efectuată din alte motive) va arăta, în unele cazuri, depozite de calciu la nivelul aortei.
  • O ecografie abdominală este cea mai simplă metodă de a detecta un anevrism de aortă abdominală. Este o metodă nedureroasă, neinvazivă și poate măsura dimensiunea anevrismului.
  • Uneori, poate fi efectuată o tomografie computerizată (CT).

 

Cum se tratează un anevrism de aortă abdominală?

Nu toată lumea trebuie să efectueze chirurgie pentru a trata un anevrism de aortă abdominală.

Există două tipuri de proceduri pentru a repara un anevrism de aortă abdominală.

Operația tradițională implică deschiderea chirurgicală a abdomenului, tăierea porțiunii bolnave a aortei și înlocuirea ei cu o arteră artificială (numită graft). Aceasta este o operație majoră și aduce după sine riscuri. Unii oameni pot deceda în timpul intervenției. Cu toate acestea, intervenția este de cele mai multe ori reușită iar graft-ul funcționează bine pentru tot restul vieții.

O metodă mai nou și mult mai puțin invazivă permite repararea aortei printr-o tehnică endovasculară. Această metodă a devenit o opțiune populară în ultimii ani. Prin această metodă, este trecut un tub prin interiorul unei artere de la nivelul membrului inferior până în zona anevrismului, printr-o mică înțepătură. Acest tub este inițial închis, „turtit”, și desfăcut în interiorul aortei la nivelul anevrismului, pentru a scoate din circulație anevrismul. Avantajul acestei metode este faptul că nu este o metodă chirurgicală, care să implice deschiderea abdomenului. Este, deci, o metodă mult mai sigură decât operația tradițională și timpul de internare este redus. Un dezavantaj este faptul că unii pacienți pot necesita o reintervenție după o perioadă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata