Premieră în România: Embolizare de anevrism cerebral într-o clinică privată

O femeie în vârstă de 58 de ani, din judeţul Tulcea, care suferea de un anevrism cerebral mai rar întâlnit, a fost tratată cu succes, prin embolizare, la Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic.

Acesta este primul caz de embolizare a unui anevrism cerebral realizat la o clinică medicală privată din România.

Intervenţia, realizată de dr. Dima Ştefăniţă, primul medic din România cu o diplomă europeană în neuroradiologie intervenţională, reprezintă o premieră în România din punct de vedere al localizării şi morfologiei anevrismului.
Operaţia, care a durat peste o oră şi jumătate, s-a încheiat cu succes.

‘A fost vorba despre un anevrism nerupt de segment cavernos carotidian, o porţiune a carotidei înconjurată de os, aproape imposibil de abordat neurochirurgical. Anevrismul, prin dimensiunea sa de aproximativ doi centimetri, a creat un efect de masă pe structurile învecinate, comportându-se ca o tumoră’, a declarat dr. Dima Stefăniţă, realizatorul intervenţiei.

În urmă cu două luni, pacienta a început sa aibă dureri de cap şi nu a mai putut să deschidă pleoapa ochiului drept.
După consultul oftalmologic şi realizarea investigaţiilor imagistice, s-a constatat că femeia avea un anevrism cerebral.

‘Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare la nivelul unei artere şi este grav faptul că se poate rupe în orice moment. De altfel, cele mai multe anevrisme se descoperă în urma unei hemoragii subarahnoidiane. Din nefericire, 50% din pacienţii cu ruptură anevrismală decedează până să ajungă la spital’, a declarat dr. Dima Ştefăniţă.

Clinica Hemodinamic, prin echipamentele de înaltă performanţă, permite realizarea intervenţiilor prin vasele de sânge ale pacienţilor. Medicul introduce prin artera femurală spirale de platină acoperite cu un polimer şi un stent, cu scopul realizării unei tromboze (cheag de sânge) la nivelul anevrismului. Astfel, viteza de circulaţie a sângelui la nivelul anevrismului scade.

‘După intervenţie, pe măsură ce trece timpul, la nivelul trombului din interiorul anevrismului se organizează tot felul de punţi şi au loc tot felul de procese retractile, conducând la scăderea cu până la 40% a volumului anevrismului. Practic, folosesc sângele pacientei ca să-i vindec anevrismul’, a explicat dr. Dima Ştefăniţă, înainte de a începe embolizarea.

Specialistul este de părere că medicul singur trebuie să-şi pregătească instrumentarul înainte de embolizare, pentru a preveni orice incident intraoperator. Pregătirea pacientei aflată sub anestezie generală şi toţi paşii necesari pentru organizarea instrumentarului au durat peste o jumătate de oră.

Materialele ultramoderne de fabricaţie americană folosite la Clinica Hemodinamic permit realizarea unor orificii foarte mici la nivelul pielii şi a arterei femurale, prin care s-a introdus o teacă, adică un ‘furtunaş’, lung de 20 de centimetri şi cu o grosime de 2 milimetri.

‘Am introdus cateterul prin artera femurală dreaptă, iar prin acesta am inserat un alt microcateter, subţire ca un fir de păr’, a mai spus dr. Dima Ştefăniţă.

„Practic, se navighează prin artera femurală, până în zona capului pacientei. Anevrismul a fost umplut cu cele patru spirale, materiale extrem de fine, cu diametrul de 13 milimetri şi lungimea de 37 de centimetri. A patra spiră nu a intrat foarte uşor, deoarece anevrismul era bine umplut cu platină. M-am ‘jucat’ un pic cu ea până când am reuşit.

De asemenea, am ales să montăm şi un stent. Acesta arată ca un ‘burlan’ al cărui perete este format dintr-o plasă, ochiurile ei fiind destul de mici ca să redirijeze fluxul sângelui în lumenul vasului. Sper ca, în scurt timp, să asistăm la tromboza care să securizeze anevrismul, să nu mai existe riscul de ruptură. În al doilea rând, trombul scade în dimensiuni şi la fel şi compresia pe structurile învecinate scade’, a precizat dr. Dima Ştefăniţă.

O astfel de intervenţie costă în sistemul privat aproximativ 60.000 lei, respectiv 600 de milioane de lei vechi. Numărul românilor care suferă de anevrisme nu se cunoaşte cu exactitate, însă statisticile vest-europene arată că între 4 şi 5 la sută din populaţie suferă, de-a lungul vieţii, de un anevrism cerebral.

Dr. Dima Ştefăniţă este medicul care a rezolvat primul anevrism cerebral prin embolizare din România, pe 31 mai 2005, la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Bagdasar-Arseni’ din Bucureşti. De atunci, dr. Dima Ştefăniţă a salvat viaţa a peste 122 de români care sufereau de anevrisme cereberale, folosind tehnica embolizării.

Medicul Dima Stefăniţă a adus cu sine în radiologia intervenţională din România experienţa sa profesională obţinută la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris. El este medic radiolog, şi a obţinut în Franţa diploma de medic neuroradiolog intervenţionist, fiind singurul cu o astfel de specialitate din România. Este asistent universitar la Catedra de Radiologie de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Citește și
10 Comentarii
 1. Cocir Olga spune

  Multumesc dr. Dima Stefanita pentru ca in anul 2008 mi-a salvat baiatul in varsta de 16 ani prin embolizarea anevrismului. Dumnezeu sa -i dea sanatate si sa mai salveze multe vieti. Baiatul meu este foarte bine si chiar acum pe 17.06.2010 am fost la contol la acest minunat OM care este dr. Dima. Multumim din suflet…domunle doctor Dima. O mama din Mehedinti care a fost disperata in 2008 si este fericita in 2010 datoirita lui Dumenzeu si dumneavoastra…
  NOTA ADMIN
  Sa fie asa cum spuneti Dumneavoastra, dar este ciudat faptul ca mesajul unei mame din Mehedinte este postat de la computerul unei firme private din Oancea – Galati

 2. Simply spune

  mda

  in Romania se fac embolizari, dar pe bani grei (si aici ma refer la spaga+interventie)

  iar pacienti mai gravi sunt trimisi acasa. poate mor…
  sunt putine cazurile care reusesc sa faca o embolizare in Romania, pentru ca eu am stat in spitalele din Romania si am vazut ce „frumos” se poarta personalul.

  m-am zbatut sa merg in strainatate, am ajuns la AKH Viena dupa 2 ani de alergat prin spitalele din Romania. Cand am ajuns aici medicii erau speriati cum am putut sta cu niste dureri groaznice de cap (tratament: amestec litic ce contine morfina), iar totul era evoluat mult fata de ce cat masura in tara.

  un sfat tuturor, cereti-va drepturile si plecati in alte tari sa va tratati voi, copii, parintii si altii. ca in Romania mori.

  Acum sunt la AKH Viena, ma simt minunat totul a reusit si nici nu se compara ce conditii au aici si ce conditii sunt in tara

 3. natalia spune

  doresc sa stiu care sunt costurile la viena.sincer.am doua anevrisme consacrate si unul mai mititel.ce sa fac? stau acasa de 3sapt. si nu pot sa iau o hotarare.va rog sa/mi dati detalii.multumesc!

 4. Cocir Olga spune

  Pentru Natalia,
  Iti recoman sa consulti pe dr.Dima Stefanita, ste un medic foarte bun, daca doresti sa lasi mesaj si iti pot da nr. de telefon.

 5. Florian spune

  De curand am fost diagnosticat cu anevrism cerebral. Medicii neurologi din orasul meu au spus ca poate este din nastere asa, ca toti avem cate ceva dar traim mai departe.
  Doresc sa-l intreb pe Simply cum se poate ajunge la clinica din Austria si cat costa interventia. Va multumesc si va urez sanatate.

 6. aura spune

  as dori si eu sa iau legatura cu dr dima. Ma poate ajuta cineva Va multumesc

 7. Radu spune

  Pentru a lua legatura cu Dom. Dr Dima care sincer va spun este un om extraordinar( postez de pe un pc particular pentru rai voitori)puteti sa-l cautati la Institutul National de Neurochirurgie din Bucuresti.Sincer nu veti regreta si veti avea surpriza sa dati peste un om cu suflet mare.A Radu.

 8. Dorinela spune

  Multumesc domnului dr. Dima pt tot ce a facut pentru mama mea!
  Dupa o ora si 40 de minute ne-a facut cei mai fericiti oameni din lume. Pentru noi este o minune.Multa sanatate si putere de munca sa ajutati si alti oameni!

 9. balu rodica maria spune

  buna doresc si eu un nr de tel a d-neo dr dima stefanita sa pot lua leg direct cu dinsa eu fiind din arad nu pot sa fac niste drumuri doar asa ptr niste intrebari legate de aceasta operatie prin embolozare de care as avea si eu nevoie .si cit costa acum aceasta operatie acum astept cit mai repede un raspuns VA MULTUMESC RODICA ARAD

 10. BRM spune

  buna doresc si eu un nr de tel a d-neo dr dima stefanita sa pot lua leg direct cu dinsa eu fiind din arad nu pot sa fac niste drumuri doar asa ptr niste intrebari legate de aceasta operatie prin embolozare de care as avea si eu nevoie .si cit costa acum aceasta operatie acum astept cit mai repede un raspuns ,sau care ar fi demersurile ce le pot face ca sa merg in VIENA sau austria si cit ar costa .nu am suport m-am inchis cu totul in mine din aceasta cauza nu mai am curajul sa merg singura pe strada pssssssssssss am nevoie neaparat de niste raspunsuri care ptr mine ar fi ca si u n ajutor .daca sunt in pensie de boala cit m-ar costa interventia prin emolizare ori aici in tara ori afara ?VA MULTUMESC RODICA ARAD

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata