Casă la munte – cinci lucruri la care să fii atent când faci o astfel de investiţie

Dacă te imaginezi că te trezești dimineaţa cu o cană caldă de cafea în mână, în faţa peisajului verde al întinsei păduri, deschizi uşa terasei şi inspiri adânc aerul proaspăt şi curat, departe de zgomotul stresant şi gazele toxice din oraşul aglomerat, înseamnă că şi tu eşti printre cei care visează să cumpere o casă la munte.

Deşi idilică, o casă/vilă situată într-o zonă montană implică anumite aspecte importante de luat în calcul. Află mai multe din rândurile de mai jos.

1. Preţul unei case

În vremuri apuse, o casă la munte era o adevărată corvoadă ce aducea cu ea un trai foarte dificil, la limita supravieţuirii, în special iarna. De când vremurile s-au schimbat şi locuințele au devenit un lux râvnit, preţul unei case la munte în România poate începe de la 65.000 de euro într-o zonă liniştită, departe de agitaţia oraşului.

Spre exemplu, dacă te gândeşti să achiziţionezi o casă în Braşov, ai putea să-ţi creezi o privire de ansamblu asupra prețurilor. Este recomandat să faci o cercetare pe un site cu anunțuri de vânzare.  

Investiţia necesită un plan bine pus la punct şi o siguranţă financiară solidă, dar mai sunt și alte aspecte de luat în considerare.

2. Zona este importantă

Sunt sigur că ai vrea cât mai multă linişte şi pace, dar a fi la 25 de minute distanţă de un drum principal poate fi destul de problematic.

Iernile sunt uneori extrem de grele la munte, pot exista situaţii în care să fii “captiv” în casă câteva zile bune şi astfel trebuie să fii foarte atent cu gestionarea proviziilor. De asemenea, este foarte important ca, în caz de urgenţă, ambulanţa să poată ajunge relativ repede şi fără probleme.

Mai există și situaţia în care mergi până la supermarket cu maşina şi, când ai ajuns acasă, după multe străzi în pantă şi serpentine, descoperi că ai uitat să cumperi şi lapte.

Un alt factor extrem de important este măsura în care locuinţa ar putea fi în pericol de a fi afectată de o alunecare de teren sau chiar de o avalanşă.

 

Penele de curent sunt mai frecvente

Pe lângă cazurile în care, pe undeva, de-a lungul reţelei se mai arde câte o siguranţă sau câte un panou, căderile de curent sunt mai frecvente în special iarna în sezonul viscolului şi al ninsorilor.

Dacă locuinţa cumpărată este departe de ţeava de gaze şi reţeaua de termoficare, singurele opţiuni sunt încălzirea prin lemn/cărbune sau încălzirea centralizată, prin curent electric. Astfel, în cazul unei pene de curent se închide centrala, dar şi celelalte electrocasnice, trezindu-te în situaţia în care n-ai apă caldă nici în calorifere, nici la robinet, nici mâncare gătită, internet, frigider sau linii telefonice.

Ar fi bine să ai un generator de rezervă pentru situaţii de urgenţă. Recomandat ar fi să alegi o zonă în care semnalul pentru telefonul mobil este unul bun.

Infrastructura

Este foarte important să te interesezi ca instalaţia sanitară să nu fie învechită, ci modernă. De asemenea, este important să te afli cât mai aproape de o sursă de apă, altfel conectarea la una cât mai apropiată ar putea implica nişte costuri destul de mari.

De asemenea, în cazul în care nu vrei să te rupi complet de civilizaţie, infrastructura internetului este foarte importantă. Dacă vrei un semnal puternic, este bine să fie implementată o tehnologie cât mai actuală cum ar fi FTTH (prin fibră), în special dacă eşti un IT-st de carieră care poate lucra de acasă.

Sistemul de drenare a apei este foarte important pentru sezonul inundaţiilor şi prezența unor cisterne cu apă de rezervă este utilă pentru a preveni răspândirea focului pe proprietatea ta.

Costurile vieţii la munte sunt mai mari decât la oraş

Dacă vei căuta case de vânzare în Braşov, preţul unei case la cheie este mare, atât pentru faptul că întreg judeţul este o destinaţie turistică, cât şi din alte motive.

În primul rând, preţul asigurărilor împotriva incendiului, alunecării de teren, inundaţiei sunt mult mai mari. Cel mai bine ar fi să te consulţi cu profesionişti în domeniu pentru a menţine siguranţa casei şi a investiţiei tale pe termen lung.

A locui la munte are atât avantaje, cât şi aspecte complicate de care trebuie să ţii cont şi pentru care trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere, atât fizic, psihic, cât şi financiar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata