Onixul: culori, caracteristici și proprietăți

Onixul este cunoscut, în special, ca piatră semiprețioasă, însă, ulterior a început să fie utilizat și ca material de construcții. Este vorba de o rocă sedimentară din familia cuarțului, formată în peșteri, prin acumularea depozitelor de calcar. Procesul este unul derulat pe parcursul a milioane de ani. Principalul furnizor mondial de onix este Brazilia. Piatra se extrage, însă, și din alte depozite importante, răspândite în întreaga lume.

Tipuri și culori

Onixul poate fi găsit într-o mare varietate de tipuri și culori, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este atât de apreciat. Cel mai des întâlnit este onixul negru, însă, paleta coloristică a acestei pietre cuprinde și alte nuanțe. Astfel, se mai întâlnește onix albastru, verde, galben sau alb. Varietatea pietrelor de onix nu se rezumă la atât, pentru că mai există o serie de combinații de culori. În funcție de aceste combinații, avem următoarele tipuri de onix:

  • Sardonyx – prezintă dungi alternante de roșu, portocaliu, maro sau alb;
  • Onyx marmură – o varietate de onix verde, dar cu mai multe nuanțe;
  • Caceldonie – dungi alternante alb și gri;
  • Onix arab – i se mai spune și „piatră întunecată”, având culoarea neagră, cu linii sau stropi albi;
  • Onix trei straturi – prezintă linii subțiri de roșu, albastru și alb;
  • Carnelian – ușor de recunoscut după amestecul de nuanțe de alb și roșu;
  • Onixul peșterii – este o piatră maro, brăzdată de vene de diferite nuanțe.

Caracteristici principale

Prima trăsătură care trebuie menționată, atunci când se vorbește despre onix, este transluciditatea acesteia. Onixul este una dintre puținele pietre naturale care permit trecerea razelor luminoase, acesta fiind unul din principalele motive pentru care este folosit ca element decorativ. Culorile specifice sunt vii și se mențin timp îndelungat, dacă piatra este bine întreținută.

 Proprietăți care îl recomandă ca material de construcții

Onixul are un grad de transluciditate foarte ridicat și creează un efect vizual deosebit atunci când este străbătut de fascicule luminoase. Are o suprafață netedă și lucioasă, care conferă o notă de lux și rafinament oricărui interior.

Deși pare o rocă dură, gradul său de rezistență este unul de nivel mediu, și, din această cauză, onixul nu este recomandat pentru structuri care suportă sarcini mari. Suprafața este poroasă, putând fi ușor deteriorată sub acțiunea unor substanțe acide, a grăsimilor sau altor substanțe chimice. De asemenea, se poate păta ușor cu vin roșu, cafea sau alte lichide ajunse, accidental, pe suprafața pietrei. Astfel de situații pot fi ușor evitate, prin aplicarea unui tratament de impermeabilizare, care sigilează porii de la suprafață.

Cum să pui în valoare calitățile onixului

O locuință decorată cu onix inspiră lux și eleganță atât timp cât piatra își păstrează coloritul și strălucirea naturală. Pe lângă tratamentul de impermeabilizare, care trebuie aplicat periodic, suprafețe placate cu onix trebuie curățate cu substanțe speciale pentru acest tip de piatră, folosind cârpe moi. Soluțiile obișnuite de curățat atacă piatra iar orice obiect abraziv o poate zgâria.

În cazul pardoselilor placate cu onix, este recomandat ca acestea să fie amplasate în locuri care nu sunt intens circulate. Un trafic greu va face ca strălucirea pietrei să dispară, nemaivorbind de riscul ca pardoseala să sufere mai multe zgârieturi.

Dacă ai ales onixul pentru casa ta, ar fi păcat să nu îi pui în valoare principala sa calitate – transluciditatea. În acest sens, trebuie să amenajezi locuința în așa fel încât lumina să cadă pe plăcile de onix. Cele mai eficiente sunt spoturile montate în spatele plăcilor de piatră, însă, te poți folosi și de lumina naturală.

Prețul onixului diferă în funcție de tipul pieselor comandate și de dimensiunea acestora, însă, indiferent cât ar costa, te asigurăm că merită toți banii.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata