Top 4 lucruri de știut dacă vrei să-ți ridici singur gardul

Deși ideea de a construi un gard poate părea floare la ureche, înainte de a trece propriu-zis la treaba, este foarte important să cunoști o serie de informații utile. Următoarele 4 lucruri prezentate în acest articol te vor ajuta să iei deciziile corecte. 

1. Stabilește care va fi scopul gardului

Înainte de toate, gândește-te care va fi scopul gardului pe care vrei să-l construiești. Stabilește dacă va fi vorba de un gard care să țină animalele departe de curtea ta, dacă va fi realizat pentru păstrarea intimității locatarilor, ori va juca ambele roluri. 

Materialul ales și structura gardului sunt strâns legate de scopul acestuia. De exemplu, un gard din plasă este eficient în ținerea animalelor sălbatice în afara curții, însă nu este cea mai potrivită opțiune pentru proprietarii care își doresc intimitate.

2. Alegerea materialelor

Următorul pas important este alegerea materialelor. Deși în prima fază vei fi tentat să alegi lemnul, este recomandat să iei și alte opțiuni în considerare, în special dacă bugetul de care dispui este limitat. Pentru un gard rezistent în timp, lemnul folosit va trebui să fie de foarte bună calitate, iar acest tip de lemn nu are întotdeauna un preț foarte mic. Din acest motiv, dacă alegi un lemn de o calitate mai slabă, va trebui să aplici diverse tratamente la intervale regulate pentru a prelungi viața gardului.

De aceea, este bine să verifici și alte tipuri de materiale ce-și vor face treaba la fel de bine că lemnul, presupunând însă mai puțină mentenanță și având un preț mai accesibil. Variantele disponibile sunt numeroase, acestea incluzând plasa metalică, fierul forjat, panourile de gard, vinilul și betonul. Aici este important de luat în considerare și aspectul climatologic. În funcție de variațiile de temperatura și de cantitățile de precipitații, vei ști mai bine ce material să alegi. 

3. Ai nevoie de autorizație de construcție

Pentru a construi un gard cu sau fără fundație (așa cum este gardul din plasă împletită) vei avea nevoie de o autorizație de construcție. Aceasta se obține de la autoritățile locale în urma depunerii unui dosar ce trebuie să conțină:

  • proiectul de gard;
  • certificatul de urbanism;
  • avizele care reies din certificatul de urbanism;
  • titlul asupra terenului și construcțiilor, toate documentele doveditoare necesare;
  • actele care dovedesc faptul că au fost achitate toate taxele.

Verifică dacă în zona există anumite limitări ori reguli privind montajul, înălțimea și poziționarea gardului. Fii prevăzător pentru a preîntâmpina un eventual disconfort.

Doar după obținerea autorizației de construcție poți merge mai departe cu realizarea gardului. 

4. Ia în considerare estetica gardului

După ce ai montat și fixat gardul, ia în considerare și aspectul acestuia. Poți adăuga diverse decorațiuni, de la flori plantate în fața gardului până la plante amenajate în grădini verticale. Dacă, de exemplu, ai optat pentru un gard metalic, îl poți înfrumuseța cu un gard verde. În funcție de stilul ales, poți vopsi gardul în culori moderne.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata