T
- Tarhon (Artemisia Dracunculus)
Ce folosim şi cum se administrează Tarhonul?
Tarhonul este o binecunoscută plantă folosită ca şi condiment. De la Tarhon folosim frunzele pentru a le pune la diverse preparate, pentru a face infuzie (se foloseşte o linguriţă de tarhon uscat la o cană de apă clocotită, lăsată aproximativ un sfert de oră), sau la vin.
Proprietăţile tămăduitoare ale Tarhonului
Tarhonul tratează cu succes indigestiile, pentru că ceaiul de tarhon stimulează secreţia de sucuri gastrice. De asemenea face poftă de mâncare, tratează durerile de stomac şi inhibă gazele intestinale. Ceaiul de tarhon combate oboseala şi hipertensiunea, bronşita cronică şi afecţiuni ale gingiilor (prin mestecarea frunzelor sau gargara cu ceai).
- Tătăneasă (Symphytum officinale)
Ce folosim şi cum se administrează Tătăneasa?
Tătăneasa are virtuţi terapeutice de excepţie. De la tătăneasă folosim rădăcina pentru a prepara infuzia de tătăneasă (o linguriţă de rădăcină de tătăneasă la o cană de apă clocotită), decoctul, tinctura or alifia de tătăneasă.
Proprietăţile tămăduitoare ale plantei Tătăneasa
Tătăneasa vindecă afecţiuni din cele mai diverse: de la nevralgii, dureri de dinţi, abcese, furuncule, colici abdominale, varice, dureri reumatice şi arterită. Crema de tătăneasă vindecă rănile, plăgile, hemoroizii. Decoctul de plantă vindecă candidoza bucală Şi ulcerul stomacal, iar infuzia poate vindeca astmul bronşic.
- Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor)
Ce folosim şi cum se administrează Trei fraţi pătaţi?
Planta Trei fraţi pătaţi creşte spontan pe pajişti şi câmpii precum şi la margini de drum. De la planta Trei fraţi pătaţi folosim partea superioară pentru a prepara infuzia de trei-fraţi-pătaţi (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat vreme de 10 minute într-o cană de apă clocotită) sau decoctul.
Proprietăţile tămăduitoare ale plantei Trei fraţi pătaţi
Planta Trei fraţi pătaţi tratează rinita alergică printr-o cură cu infuzie (trei căni de ceai pe zi, timp de 3 săptămâni), astmul bronşic, leucoreea (se fac spălături vaginale cu ceaiul de trei-fraţi-pătaţi) şi dermatozele (se aplică comprese pe zonele afectate).
U
- Urzica (Urtica Dioica)
Ce folosim şi cum se administrează Urzica?
Urzica este o plantă pe cât de accesibilă pe atât de bogată în vitamine şi minerale. Urzica conţine vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, etc. Urzica poate fi aşadar folosită în scop terapeutic sau în mâncare. Infuzia de urzici, se prepară din o lingură de frunze de urzică proaspete, tocate, peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute.
Se poate face şi o cură cu suc de urzică, obţinut foarte simplu din frunze de urzică pe care le daţi prin maşina de tocat carne şi apoi consumaţi sucul vreme de o lună, câte două linguri pe zi. Tinctura de urzică este şi ea un preparat foarte important ce se obţine din rădăcină sau frunze de urzică .
Proprietăţi tămăduitoare ale Urzicii
Datorită faptului că urzica conţine mult fier, aceasta tratează anemia feriptivă şi diabetul. Urzica are proprietatea de a reduce glicemia şi de a preveni diabetul. Infuzia de urzică şi tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale şi a trahicardiilor. De asemenea, urzica stopează sforăitul cauzat de diverse alergii şi este un puternic adjuvant în tratarea problemelor de infertilitate.
Urzica de asemenea mai tratează şi artrita, astmul, infecţiile urinare, bronşitele, gingivitele, guta, pietrele la rinichi, scleroza multiplă, sindromul premenstrual, reumatismul, hemoroizii, dismenoreea, menstrele abundente, durerile de cap, arteriale, problemele părului şi este ideală pentru detoxifierea organismului.
- Usturoiul (Allium sativum)
Ce folosim şi cum se administrează Usturoiul?
Usturoiul este o legumă ce nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre. Usturoiul este folosit în diverse preparate culinare, pentru a prepara tinctură de usturoi, vin de usturoi, suc de usturoi sau ulei de usturoi.
Proprietăţile tămăduitoare ale Usturoiului
Usturoiul tratează cu succes tulburările de circulaţie sangvină, scade colesterolul, tratează afecţiunile respiratorii, gripa, întăreşte sistemul imunitar, tratează astenia şi oboseala, combate insomnia şi paraziţii intestinali precum şi hipertensiunea arterială.
V
- Valeriana (Valeriana officinalis)
Ce folosim şi cum se administrează Valeriana?
Valeriana este cunoscută ca şi somnifer şi calmant natural de excepţie. Valeriana creşte în fâneţele umede şi luminişuri în pădure. De la Valeriană se foloseşte rădăcina de valeriană pentru a se prepara vinul, tinctura, infuzia de valeriană (o cană de apă fiartă turnată peste 2 linguriţe de rădăcină uscată).
Proprietăţile tămăduitoare ale Valerianei
Valeriana tratează colicile stomacale nervoase, insomnia, neliniştea, anxietatea şi angoasa, precum şi spasmele musculare.
- Varza (Brassica oleracea)
Ce folosim şi cum se administrează Varza?
Varza se poate consuma crudă în salată, în supă, sub formă de mâncare, dar şi sub formă de suc. Sucul de varză se consumă şi el în stare proaspătă, prin stoarcerea frunzelor spălate şi tocate într-un storcător universal. Se poate bea până la un litru de suc de varză zilnic, în cure de două luni cu pauze de o lună. Pe de altă parte, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, vitamină antiulceroasă. Atât varza murată cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus.
Proprietăţile tămăduitoare ale Verzei
Varza previne şi tratează cancerul de sân, de colon, de prostată şi de plămâni. Aceasta ajută la tratarea cataractei, printr-un consum regulat de varză în stare crudă ce conţine vitamina A şi vitamina C, cu un puternic efect antioxidant. De asemenea, varza tratează afecţiunile ficatului consumată sub formă de salată. Ulcerul gastric se poate trata cu ajutorul unei cure cu zeamă de varză murată sau cu suc de varză proaspătă, iar obezitatea poate fi combătută printr-un consum regulat de varză în stare crudă.
Dr. Luca Cătălin