Uleiul de măsline presat la rece
Uleiul de masline presat la rece este numit şi “aurul lichid”, datorită proprietăţilor sale atât de benefice pentru organism. Calităţile terapeutice ale uleiului de masline au fost menţionate pentru prima dată de Hipocrate, părintele medicinei. Uleiul de masline conţine în principal acizi graşi mononesaturaţi (omega-9). Nutriţioniştii afirmă că, atunci când din dietă lipsesc acizii graşi polinesaturaţi, acizii graşi omega-9 pot prelua rolul acestora, restabilind astfel echilibrul grăsimilor din organism.
Beneficiile uleiului de masline se datorează atât conţinutului ridicat atât de acizi graşi mononesaturaţi cât şi de substanţe antioxidante. Uleiul de măsline oferă o protecţie eficientă împotriva bolilor de inimă, este foarte bine tolerat de stomac şi ajută la combaterea ulcerului şi a gastritei.
De asemenea, uleiul de măsline reduce considerabil colesterolul şi riscul apariţiei cancerului de sân şi de colon. Deşi nu se recomandă prajirea alimentelor, uleiul de măsline e unul din puţinele uleiuri care se pretează la gătit. Având punctul de ardere la 210 grade Celsius, substanţial mai ridicat decat temperatura ideală pentru prăjit care este – 180 grade Celsius, uleiul de măsline îşi păstrează valorile nutritive mai bine ca alte uleiuri.
Uleiul de susan presat la rece
Uleiul de susan presat la rece este un ulei foarte bogat în vitamina E şi complexul B, fiind extrem de benefic pentru sănătatea pielii. De asemenea, are un conţinut ridicat de minerale, precum calciu, magneziu şi fosfor. Uleiul de susan presat la rece are un rol important în menţinerea constantă a concentraţiei calciului din sânge, fiind eficient în cazul tratamentelor afecţiunilor osoase. Nivelurile ridicate de acizi graşi polinesaturaţi din uleiul de susan, precum şi a vitaminei E constituie pentru organismul uman antioxidanţi eficienţi.
Susanul este recomandat şi în tratamentul insomniilor sau ca aport proteic în diferite afecţiuni de nutriţie. Seminţele de susan, fiind bogate în arginină, un aminoacid care contribuie la întârzierea apariţiei tumorilor, ajută la detoxifierea ficatului şi a rinichilor şi la întărirea sistemului imunitar.
Uleiul de susan presat la rece este indicat de asemenea în caz de îmbătrânire a ţesuturilor, în caz de astenii, insomnii rebele, în afecţiuni respiratorii, tuberculoză, alergii, nevrite şi polinevrite, tulburări digestive, constipaţii, colici abdominale, litiaza renală, colici renale, gută şi aritmii cardiace.
Uleiul de migdale presat la rece
Uleiul de migdale presat la rece conţine un procent de 24% acid linoleic care este acid gras esential şi este bogat în minerale, proteine, vitamine – A, B1, B2, B6 şi E şi în acizi graşi nesaturaţi. În cazul uzului intern a uleiul de migdale, acesta are bune efecte emoliente, laxative, carminative, îmbunătăţind funcţiile digestive.
De asemenea, uleiul de migdale presat la rece reduce colesterolul, hrăneşte creierul şi sistemul nervos, reduce durerea şi contracturile musculare, este un bun adjuvant în tratamentul calculilor biliari şi renali, în tratamentul gingivitei şi a erupţiilor cutanate. Folosit extern are o actiune calmantă şi hidratantă a pielii iritate sau uscate, ajutând pielea să-şi menţină echilibrul şi hidratarea, fiind indicat pentru toate tipurile de piele..
Deoarece uleiurile presate la rece păstrează proprietăţile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase, ele sunt o sursă naturală de sănătate, fiind foarte utile în prevenţia sau tratarea unor boli precum diabetul, osteoporoza, infertilitate, artrită, sau chiar a diferitelor tipuri de cancer (de sân, de colon sau de piele). Luând în considerare toate aceste beneficii excepţionale ale uleiurilor presate la rece, merită să le introducem în alimentaţia zilnică, alături de o dietă cât mai echilibrată şi mai sănătoasă.
Luca Cătălin