Fed anunță un nou program de împrumut de urgență pentru bănci, pentru a diminua riscul de contagiune al SVB

41

Rezerva Federală a anunțat duminică un nou program de împrumut de urgență pentru a consolida capacitatea sistemului bancar în urma prăbușirii Silicon Valley Bank.

Programul va contribui la asigurarea faptului că băncile au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților lor.

Prăbușirea Silicon Valley Bank
SIVB,
-60.41%,
al doilea ca mărime din istoria americană, a avut loc în momentul în care deponenții săi au devenit îngrijorați de valoarea portofoliului de obligațiuni al băncii. Multe bănci au un profil similar, deținând obligațiuni care și-au pierdut valoarea pe măsură ce Fed a crescut brusc ratele dobânzilor. Fostul președinte al FDIC, Sheila Bair, a numit-o o “fugă de bănci de modă veche”.

Programul pare să aibă ca scop oprirea unor alergări similare la alte bănci.

A se vedea, de asemenea: Deponenții de la Silicon Valley Bank vor primi “toți banii lor”, spun autoritățile de reglementare

În cadrul noului program, băncile și alți creditori vor putea să dea în gaj titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci pentru bani. Băncile pot depune garanții la valoarea nominală.

Acest lucru va elimina necesitatea ca o bancă să își vândă rapid activele în perioade de criză.

Banca centrală a declarat că “este pregătită să facă față oricăror presiuni de lichiditate care ar putea apărea”.

Programul se numește Bank Term Funding Program. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat un plan pentru a furniza până la 25 de miliarde de dolari ca o garanție pentru noul program.

Fed a declarat că “monitorizează cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare”.

Banca centrală a declarat că pozițiile de capital și de lichiditate ale sistemului bancar american “sunt puternice”, iar sistemul financiar american este “rezistent”.

Fed a declarat că consiliul său de guvernatori “monitorizează îndeaproape condițiile din întregul sistem financiar și este pregătit să utilizeze întreaga sa gamă de instrumente pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile și va lua măsuri suplimentare, după caz”.

Fed a remarcat că este “fereastra de discount” pentru împrumuturi de urgență este deschisă și disponibilă pentru bănci.

Fereastra de discount va accepta garanții în aceleași condiții utilizate pentru BTFP.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online