Cinci state UE ridică restricţiile pentru croaţi pe piaţa muncii, alte opt le menţin

Cetățenii croați vor avea accesul limitat timp de încă trei ani pe piețele muncii din Austria, Marea Britanie, Malta, Olanda și Slovenia, a indicat miercuri Comisia Europeană, anunțând că alte opt state membre au renunțat la aceste restricții, după doi ani de la aderarea Zagrebului la blocul comunitar, transmite DPA.

De la 1 iulie, croații au acces liber și pe piețele muncii din Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania.

‘Aceasta este o evoluție pozitivă. Mobilitatea forței de muncă poate fi o oportunitate atât pentru lucrători, cât și pentru economiile gazdă’, a subliniat comisarul european de resort, Marianne Thyssen. ‘Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că sistemul este corect pentru toți și că acesta este perceput drept corect de cetățeni’, a adăugat oficialul european.

Austria, Marea Britanie, Malta, Olanda și Slovenia vor putea prelungi restricțiile cu încă doi ani în 2018, dacă vor considera că există ‘o amenințare de perturbări serioase pe piețele lor ale muncii’, a precizat executivul comunitar.

Într-un raport din luna mai, Comisia Europeană a prognozat un aflux redus de lucrători croați în alte state UE, fiind ‘improbabil să ducă la perturbări pe piața muncii’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata