Ce este Sistemul Național de Interoperabilitate și cum îi va ajuta pe români?

27

Definiția interoperabilității sistemelor se referă la totalitatea tipurilor specifice de hardware, software sau sisteme și, mai exact, conform definiției dicționarului Webster, bazată pe o interpretare pur generică, definește termenul ca „abilitatea unui sistem de a lucra cu sau de a utiliza piesele sau echipamentele unui alt sistem”. Cu alte cuvinte, interoperabilitatea între două sau mai multe sisteme se referă la capacitatea acestora de a furniza servicii și de a accepta servicii de la alte sisteme, unități sau forțe și de a le utiliza astfel schimbate pentru a le permite să funcționeze eficient împreună. Condiția ca aceste sisteme să funcționeze împreună este ca echipamentele de comunicații electronice să opereze într-un mod satisfăcător și liniar.

După această definiție tehnică se poate spune că utilitatea interoperabilității unor sisteme se reflectă mai ales în administrația publică, acolo unde se pot lega sistemele informaționale și bazele de date a două sau mai multor instituții, astfel încât ele să funcționeze în sinergie și să realizeze un schimb de date eficient. În România, avem câteva exemple, de pildă, Autoritatea de Digitalizare a României a reușit să conecteze emiterea de certificate de atestare fiscală exclusiv în mediul online, iar procesul de obținere a acestui document nu mai este influențat de factorul uman. În plus, oamenii sunt scutiți de deplasările obositoare la direcțiile locale de taxe și impozite.

Proiectul de digitalizare prin interoperabilitatea sistemelor este poate unul dintre cele mai importante proiecte pe care autoritatea dorește să le implementeze pentru România. Site-ul autorității, adr.gov.ro, explică în termeni foarte simpli cum funcționează această importantă transformare digitală. Sistemul Național de Interoperabilitate se dorește a fi conceput ca o platformă online realizată de experții în IT, care este, de fapt, o structură de bază prin care să aibă loc deblocarea accesului la datele din sistemele informatice ale instituțiilor publice. Se folosesc mai mulți conectori de API (Application Programming Interface), astfel încât mai multe sisteme să-și partajeze datele și să comunice între ele, indiferent de tipul bazelor de date folosite.

Schimbul de date între instituții ajută la reducerea timpului pentru gestionarea unui serviciu public, reducând stresul contribuabililor și oferind în același timp transparență.

Dezvoltarea digitală are ca scop transferul întregii documentații în sfera online, iar oamenii politici din întreaga lume au încercat să aducă și cât mai mult în spațiul public „societatea informațională”. Adică se caută strategii care să ajute la transformarea digitală din sectorul public.

Sistemul de interoperabilitate, cel puțin în România, începe să-și pună bazele. În felul acesta se poate vorbi de o nouă paradigmă de funcționare a administrației publice, astfel că ea devine mult mai eficientă și mult mai transparentă, atât pentru funcționarii publici, cât și pentru cetățeni. Se oferă astfel servicii publice într-un sistem integrat, iar instituțiile pot colabora foarte ușor între ele. În plus, interoperabilitatea ne aduce tot mai aproape de fenomenul de e-guvernare, care este atât de dezvoltat în Europa.

Chiar dacă România este la început cu procesul de digitalizare, avem poate una dintre cele mai bune rețele de internet din lume, iar acest lucru o va ajuta să pună bazele unei digitalizări masive a instituțiilor publice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata