Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) a inițiat un proiect ambițios, cu o valoare totală de 37,1 milioane lei, finanțat din fonduri structurale nerambursabile postaderare. Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MAPDR), acest demers vizează îmbunătățirea activităților de cercetare și dezvoltare în sectorul alimentar. Resursele financiare provin din Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”, axa prioritară 2.
Scopul principal al acestui proiect este să restructureze atât organizarea internă, cât și funcționalitatea Institutului de Bioresurse Alimentare. MAPDR anunță că IBA va construi și va echipa cinci laboratoare dedicate unor subdomenii inovatoare precum analiza senzorială, biochimie coloidală, rezonanța magnetică nucleară (RMN), nutriție și cromatografie.
În plus, institutul va dezvolta trei stații pilot pentru cercetări în procesarea legumelor și fructelor, procesarea cărnii și prelucrarea cerealelor și făinurilor. Acestea vor face parte dintr-un nou compartiment dedicat încercărilor pilot și producției. De asemenea, IBA intenționează să creeze un departament nou pentru cercetări interdisciplinare care se vor concentra pe aspecte economice, sociale și de mediu recunoscute la nivel european; în cadrul acestuia se va implementa un serviciu destinat documentării şi diseminării informațiilor relevante.
Realizarea acestui proiect are potențialul de a îmbunătăți semnificativ calitatea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate la IBA prin crearea unui mediu propice excelenței la standarde europene. Aceasta va atrage studenți talentați într-un cadru stimulativ pentru inovație.
Institutul de Bioresurse Alimentare a fost fondat ca entitate cu personalitate juridică în anul 2000 sub egida Ministerului Agriculturii, Pajiștilor şi Dezvoltării Rurale ca instituție extrabugetară dedicată cercetării aplicate şi microproducției în domeniul industriei alimentare.