Tipuri de pariori și caracteristicile fiecăruia

20

Pariurile sportive sunt un fenomen global care angrenează miliarde de dolari anual. Oameni din țări și culturi diverse încearcă să pună pronosticuri cu speranța că se vor transforma în rezultate reale. Nu cunoaștem date individuale legate de acești pariori, confidențialitatea fiind un criteriu de bază în betting, dar cunoaștem concluziile psihologilor și psihiatrilor care au studiat fenomenul. Aceștia au identificat mai multe tipuri de pariori, fiecare cu trăsături specifice de caracter. Influența acestora asupra comportamentului de pariere este semnificativă. Dacă pariezi și tu, recunoașterea tipului de parior în care te încadrezi te ajută să-ți identifici punctele slabe și să lucrezi la îmbunătățirea acestora.

 

Serioșii

Pariorii serioși nu văd în betting o simplă distracție, ci o activitate cât se poate de serioasă, care se bazează pe cunoaștere profundă, exercițiu și știință. Ei încearcă să anuleze factorul noroc prin documentare, observarea statisticilor și analiză. Nu se limitează doar la sfaturi sau articole, ci caută cărți și calculează ei șansele în funcție de factori diverși. Pariorii serioși își creează strategii și sisteme de joc și sunt perseverenți și răbdători. 

Serioșii își plănuiesc atent bugetul, iar când pierd încearcă să înțeleagă de ce. Ei profită de ofertele de la pariuri, așa cum pasionații de sloturi profită de ofertele cu rotiri gratuite fără depunere. Bineînțeles, se documentează temeinic, pentru a afla care sunt condițiile și costurile care intră în răspunderea lor. Excesele lor sunt, de obicei, de natură temporală. Toată documentarea le ia mult timp și ajung uneori să ignore alte activități.

 

Conservatorii

Pariorii conservatori văd în betting o formă de distracție în care nu trebuie să investească prea mult. Ei nu petrec mult timp documentându-se și se ghidează deseori după sfaturile prietenilor sau ale unor specialiști de pe internet. Pariorii conservatori vor să se simtă bine și deseori asociază pariurile cu evenimentele sportive pe care le urmăresc sau la care au un participant preferat. Când câștigă, deseori se opresc din pariat o perioadă, pentru a se bucura de experiență și de bani. Nu sunt predispuși la exces și ajung la sume mari de bani pierdute abia după ani de pariat.

 

Evadatorii

Acest gen de pariori văd în betting o formă de evadare. Ei vor să scape de o povară emoțională și pariurile le oferă ocazia de a face asta. Sursa instabilității lor emoționale poate fi singurătatea, plictiseala, depresia, stresul, nemulțumirea legată de job, etc. Ei nu joacă pentru câștig, ci pentru că jocul îi face să uite de probleme. Dacă povara emoțională dispare, fie datorită evoluției personale, fie ajutorului dat de un specialist, renunță la pariuri. Dacă nefericirea persistă, pariorii evadatori pot dezvolta o dependență serioasă de betting.

 

Compulsivii

Pariorii compulsivi reprezintă o categorie minoritară, care se caracterizează prin lipsa autocontrolului la pariuri. Ei joacă obsesiv, fără să se poată opri, indiferent dacă pierd sau câștig. După o perioadă, ei își conștientizează comportamentul, dar nu îl corectează, ci se adâncesc în singurătate și pariază și mai mult, deseori pe bani pe care nu și-i permit sau pentru care își vând lucruri importante sau își ignoră nevoile personale sau ale familiei. Pariorii compulsivi au nevoie de tratament profesional, altfel nu își pot reveni. 

 

Socialii

Unele persoane fac anumite activități doar în cadrul unui grup sau dacă anumiți apropiați se implică. Este și cazul pariorilor sociali, care atunci când sunt singuri pariază rar. În schimb, când urmăresc evenimente sportive alături de prieteni, bettingul îi atrage. Pariorii sociali preferă marile meciuri, ca cele de la turnee internaționale sau confruntările între rivali. Îi găsești des în barurile în care se urmăresc evenimente sportive. 

 

Fiecare tip de parior determină un alt comportament față de betting. Indiferent ce tip ești, pariază întotdeauna responsabil. Limitează timpul și bugetul alocat pariurilor și evită să devii dependent.

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News