- „Grădina de vis”
Totuşi, omul de afaceri spune că visul lui este să vadă această afacere transformată într-o grădină de vis, cu legume proaspete tot anul. Iurie Balan este convins că acest vis este pe cale să devină o realitate chiar în această vară.
„Vom înfiinţa încă două sere pe o suprafaţă de două hectare şi vom asigura şi iluminarea corespunzătoare. Noi şi acum am putea să cultivăm neîntrerupt legume, însă, din cauză că iluminarea nu este foarte puternică, nu este rentabil. În afară de căldură, pentru ca această activitate să fie eficientă, este necesară şi asigurarea cu multă lumină. Aşteptăm cu nerăbdare să realizăm acest plan”, susţine agricultorul din Criuleni.
- Nu lăsa oportunităţile să treacă pe alături
Iurie Balan spune că o problemă acerbă a acestei activităţi este accesul la pieţele de desfacere. „Este greu să ajungi pe orice piaţă din cauza birocraţiei, dar cred că statul ar putea să se implice în acest sens.
Noi încercăm să prindem tot din ceea ce ni se oferă pentru dezvoltarea afacerii. Am obţinut subvenţiile oferite de la stat pentru cultivarea legumelor în seră. Cred că fermierii la noi întâmpină multe probleme, dar acum cel mai important este să ai curaj şi să acţionezi. Sunt oportunităţi chiar aici la noi pe care nu trebuie să le laşi să treacă pe alături”, a afirmat producătorul.
Pentru ambiţia cu care au luptat pentru a pune o afacere pe picioare, folosind energie ecologică, compania celor doi prieteni a fost premiată în cadrul concursului „Moldova Eco-Energetică”.
- Culturile hidroponice: Se pot obţine şi 20 de recolte pe an
Culturile fără sol, numite şi culturi hidroponice, reprezintă varianta ideală pentru a obţine succes garantat într-o afacere cu legume în seră, spun specialiştii. Procedeul utilizat la culturile hidroponice constă în creşterea plantelor în apă alimentată cu soluţii nutritive cu ajutorul utilajului special, care reglează automat concentraţia şi distribuirea nutrienţilor lichizi, în funcţie de specificul fiecărei culturi. Astfel de culturi sunt recomandate pentru a fi cultivate în sere.
Aceste plante cresc de două ori mai repede, sunt mai calitative, productivitatea acestor legume este mai mare. Aceste culturi pot fi cultivate neîntrerupt, de exemplu, se pot obţine până la 20 de recolte de salată pe an. Culturile sunt ecologice. Este o tehnologie aplicată pe larg în cele mai dezvoltate state din lume cu tradiţii în agricultură.