Avocaţii se simt ameninţaţi de apariţia mediatorilor

Peste 200 de delegaţi ai barourilor din toată ţara s-au reunit, joi şi vineri, în cadrul Congresului anual al avocaţilor desfăşurat în staţiunea Mamaia, unde au dezbătut problemele arzătoare ale acestei profesii, printre care ‘ameninţarea’ reprezentată de apariţia noii profesii a mediatorilor, modificarea examenului de intrare în avocatură, scăderea veniturilor către Casa de Asigurări a Avocaţilor şi eradicarea evaziunii fiscale.

Discuţiile au fost animate, pe alocuri chiar foarte aprinse, ajungându-se la atacuri la persoană sau ameninţări cu procese între vorbitori.

Una din probleme ridicate încă de la începutul lucrărilor a fost pericolul reprezentat de apariţia mediatorilor. Participanţii s-au plâns că judecătorii din mai multe instanţe au început să-i favorizeze pe mediatori, insistând pe lângă oamenii implicaţi în procese să-i lase pe avocaţi şi să apeleze la mediatori.

Avocaţii consideră că ei ar trebui să intre automat în noua profesie, fără să mai urmeze cursurile obligatorii, care, în opinia lor, pe lângă faptul că sunt costisitoare, mai sunt şi ţinute de oameni slab pregătiţi profesional.

„Un avocat cu experienţă poate pune concluzii la CEDO, dar nu are voie să joace rolul unui mediator, pentru că trebuie să urmeze cursurile ţinute de un inginer”, a declarat avocatul Nicu Tiberiu.

La rândul său, avocatul Liviu Bran de la Iaşi susţine că ar trebui ca un avocat cu opt ani experienţă să poată intra automat pe tabloul mediatorilor. „Noi nu putem fi notari sau mediatori, însă trebuie să ne apărăm interesele pecuniare şi profesionale”, a adăugat el.

Contre au existat şi între avocaţii tineri şi cei mai în vârstă, ultimii reproşându-le că sunt slab pregătiţi, dar vor să urce rapid treptele profesiei şi ar trebui „să o lase mai moale” cu schimbările în cadrul profesiei.

„Cei tineri vin cu o agendă în sala de judecată şi citesc două rânduri, nici acelea duse până la capăt, în loc să vină cu un dosar, cum ar fi normal. Aşa se explică de ce un judecător de la instanţa supremă îşi permite să ne spună că nu merităm nici doi lei pentru un proces”, a spus unul dintre vorbitori.

„Junii turci care doresc să facă schimbări în profesie să nu o facă într-o manieră cheguevaristă”, a spus şi avocatul Eugen Ostrovschi.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, organizatorul congresului, consideră că actualul examen de intrare în barouri, bazat pe un test grilă şi care a dat naştere la multe controverse, ar trebui înlocuit cu un stagiu de pregătire sub forma secretarului-avocat.

Discuţii aprinse a generat şi discursul cenzorului Ionuţ Dobrinescu, care a atras atenţia că în cadrul profesiei de avocat se practică pe scară largă evaziunea fiscală. El s-a întrebat de ce avocaţi de renume, care au câştiguri considerabile, case şi maşini luxoase, declară venituri modeste şi astfel Casa de Asigurări a Avocaţilor are din ce în ce mai puţini bani şi riscă să intre în colaps.

Critici a ridicat şi lispa de reacţie a barourilor faţă de incompatibilităţile din sistem. Preşedintele UNBR, Gheorghe Florea, a dat exemplul unui consilier de la Finanţe care odată trecut în avocatură intră în procese îndreptate tocmai împotriva unor entităţi în care el activase, precum ANAF, fiind clar că are un ascendent asupra celorlalţi avocaţi din acele procese.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata