BNR se opune majorării TVA, FMI nu agreează o cotă progresivă

Majorarea TVA ar putea fi amanata datorita opozitiei BNR, care motiveaza ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar crestere preturile. In acelasi timp, FMI nu agreeaza o impozitare progresiva, conform unui articol publicat in Ziare.com.

Reprezentantii institutiei financiare internationale cred ca o cota progresiva va aduce incasari mai mici la buget, intrucat salariile mari sunt putine si pot scoase mai usor din zona de impozitare.

In schimb „Banca Nationala se opune majorarii TVA. Probabil ca se gandesc ca vor rata tinta de inflatie al doilea an consecutiv in perioada de recesiune. Banca centrala argumenteaza ca o astfel de masura nu ar ajuta bugetul, pentru ca incasarea este oricum deficitara si s-ar ingreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amanata pentru urmatoarea evaluare”, au declarat surse guvernamentale.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a informat pe membrii Guvernului, in sedinta de miercuri, ca FMI a cerut reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor inclusiv prin cresterea taxelor si ca deficitul bugetar din 2010 va depasi 5,9% din PIB, Fondul putand accepta un deficit de 6,3-6,4%.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata