Boc îi propune lui Udrea să taie fondurile pentru primăriile care întârzie lucările de dezvoltare

Prim-ministrul Emil Boc i-a propus marţi (13 iulie 2010) ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, rezilierea contractelor de finanţare cu beneficiarii, în majoritate primării, care au întârzieri de 6-9 luni la demararea proiectelor de dezvoltare din localităţi, pe fonduri europene.

Premierul a convocat, marţi, la Palatul Victoria Comitetul interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, context în care Elena Udrea i s-a plâns lui Boc că ministerul său întâmpină greutăţi în absorbţia fondurilor europene, din cauza autorităţilor locale care întârzie lucrările finanţate.

„Problema pe care o întâmpinăm noi faţă de celelalte ministere este aceea că noi suntem Autoritate de Management, nu suntem şi beneficiari. Beneficiarii noştri sunt autorităţi publice locale şi la momentul implementării procedurile de achiziţii se derulează prin autorităţi publice locale. Atât procedura de achiziţie, cât şi implementarea proiectului nu mai depinde de noi.

Noi supraveghem şi încercăm să decurgă totul într-un ritm cât mai rapid şi corect în acelaşi timp, însă este mai greu decât dacă am fi chiar noi beneficiari”, a spus Udrea. Emil Boc i-a propus ministrului să taie finanţările către beneficiarii care întârzie lucrările astfel încât şi imaginea primarilor în cauză să fie afectată în comunitatea locală respectivă.

„Eu v-aş propune să luaţi în analiză următoarea propunere: rezilierea de către Autorităţile de Management a contractelor de finanţare cu beneficiarii care realizează întârzieri majore şi nejustificate în demararea efectivă a implementării, peste 6-9 luni de zile, în raport cu graficul de implementare aprobat iniţial la semnarea contractului de finanţare.

Dacă apar întârzieri majore şi nejustificate,vă propun: re-zi-li-e-rea! Asta va însemna că şi comunitatea locală va şti că primarul din localitatea X nu a reuşit să se ţină de cuvânt să implementeze un program european şi că oamenii aceia au pierdut bani europeni”, a argumentat Emil Boc. „Veniţi aici, o dată pe lună, şi spuneţi: comuna X, municipiul Y, oraşul Z are deja un număr de luni.
Nu se face în două luni, pierde proiectul. Pentru că altfel, dacă nu le spunem şi oamenilor public, noi tot o să încercăm să ne batem să aducem bani europeni… Veniţi cu exemple concrete de întârzieri, cu lucruri bune dacă sunt… astfel încât să se ştie acest lucru”, a continuat şeful Executivului.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a prezentat nivelul de atragere de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, arătând că până în acest moment au fost aprobate 1.681 de proiecte şi semnate 688, din care 179 în anul 2010. Nivelul plăţilor efectuate este de 1,56 miliarde de lei, a menţionat Udrea. „Preconizăm că, până la finalul anului vom reuşi să semnăm contracte de 3 miliarde şi vom reuşi să facem plăţi de aproximativ 500 milioane de euro”, a susţinut ministrul.

Citește și
6 Comentarii
 1. Drumarul spune

  Logic si corect ca acolo unde nu-i interes din partea primarului sa se vada si sa nu mai stea acolo si cum doamna Udrea e ascultatoare nadajduim ca ne va arata cativa asemenea primari.

 2. oana spune

  Udrea se confrunta cu o situatie mult mai complicata pentru ca trebuie sa monitorizeze mai multe puncte decat unul singur. Va face o treaba buna ca si pana acum.

 3. peruanu spune

  ipocrizenia acestor primarii mi se pare incredibil de mare, in loc sa faca proiecte si sa dezvolte localitatila in care activeaza ei stau cu mana in san
  PRECIZARE ADMIN
  Mesajele semnate „peruanu”, „bratu”, „andreea mincu” si „Karaoke” sunt postate de la acelasi IP (care apartine unei institutii publice)

 4. bratu spune

  banii europeni sunt total nerambursabili, de ce nu se face ceva cu ei
  PRECIZARE ADMIN
  Mesajele semnate „peruanu”, „bratu”, „andreea mincu” si „Karaoke” sunt postate de la acelasi IP (care apartine unei institutii publice)

 5. andreea mincu spune

  din ce am auzit eu unele primarii nu vor sa dezvolte proiecte tocmai pentru ca sunt PSD iste si se plang populatiei ca guvernul nu le da bani
  PRECIZARE ADMIN
  Mesajele semnate „peruanu”, „bratu”, „andreea mincu” si „Karaoke” sunt postate de la acelasi IP (care apartine unei institutii publice)

 6. karaoke spune

  foarte bine elena udra, daca acele primarii nu folosesc bani moka atunci sa fie dati mai departe pentru cei care stiu sa faca asta …
  PRECIZARE ADMIN
  Mesajele semnate „peruanu”, „bratu”, „andreea mincu” si „Karaoke” sunt postate de la acelasi IP (care apartine unei institutii publice)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata