Cercetătorii ies joi în stradă

Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare şi Proiectare din România declanşează joi acţiunile de protest, a declarat marţi (23 martie 2010) într-o conferinţă de presă, preşedintele FSCPR, Radu Minea.

Potrivit acestuia, o sută de sindicalişti vor picheta sediul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului între orele 9.00 şi 10.00, iar alţi 50 de sindicalişti vor picheta Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în acelaşi interval orar. La ora 10.00, alţi 700 de sindicalişti se vor afla în faţa Palatului Cotroceni, unde vor protesta până la ora 13,00.

Lucrătorii din cercetare – proiectare solicită buget propriu pentru cercetare şi subordonarea acestei activităţi direct primului-ministru, aplicarea prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului şi respectarea contractelor de cercetare încheiate cu autorităţile de resort. Totodată, sindicaliştii solicită autorităţilor să stopeze comasările sau absorbţiile arbitrare a unităţilor de cercetare.

Referitor la dialogul social, Radu Minea apreciază că acesta nu este util, deoarece este comun cu lucrătorii din învăţământ, cercetarea făcând parte din MECTS, şi solicită reînfiinţarea la nivelul ministerului a subcomisiei de dialog social pentru cercetare. De asemenea, liderul sindical solicită stoparea încălcării drepturilor sindicale şi a hărţuirii liderilor de sindicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata