Comitetul Executiv Naţional al PSD stabileşte luni data Congresului Extraordinar

Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte luni (25 ianuarie 2010), la Palatul Parlamentului, pentru a stabili data Congresului Extraordinar care va valida noua echipă de conducere a partidului, noul Statut PSD şi strategia formaţiunii pentru următorii 4 ani.

Reuniunea, care va fi precedată de Biroul Permanent Naţional, are loc pe un fond tot mai tensionat, în ultima perioadă, în care în PSD s-au conturat deja trei mari „tabere” ale unor viitori candidaţi: Mircea Geoană, Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu. Deocamdată, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, nu şi-a anunţat în mod explicit candidatura la preşedinţia PSD, fiind, totuşi, un alt posibil candidat.

La reuniunea CExN vor fi avansate o serie de propuneri, acestea fiind stabilite în weekend, în cadrul unei întâlniri informale, care a avut loc la Poiana Braşov, între preşedintele PSD, Mircea Geoană şi 36 de organizaţii ale partidului.
Astfel, CExN va supune aprobării propunerea ca un Congres extraordinar să aibă loc în jurul datei de 20 februarie, precedat de un Consiliu Naţional în dimineaţa aceleaşi zile, până atunci o echipă formată din nouă lideri de filiale urmând a se ocupa de organizarea celui mai „fierbinte” eveniment din PSD. O altă propunere desprinsă la Poiana Braşov vizează organizarea congresului odată la patru ani, şi nu la doi, cum ar agrea o parte dintre social-democraţi.

Cei nouă lideri care se vor ocupa de organizarea Congresului Extraordinar sunt: Ioan Toma – organizaţia PSD Olt, Ilie Sârbu – organizaţia PSD Timiş, Marian Vanghelie – organizaţia PSD Bucureşti, Constantin Niţă – organizaţia PSD Braşov, Gheorghe Marcu – organizaţia PSD Botoşani, Gheorghe Nechita – organizaţia PSD Iaşi, Laurenţiu Nistor – organizaţia PSD Hunedoara, Radu Moldovan – organizaţia PSD Bistriţa şi Silvian Ciupercă – organizaţia PSD Ialomiţa.

Congresul PSD va valida, conform discuţiilor de la Braşov care vor fi aprobate în CExN, o echipă de conducere constituită din preşedintele partidului, preşedintele executiv, secretarul general şi o echipă de aproximativ 15 preşedinţi.
Nu în ultimul rând, organizaţia PSD Bucureşti va înainta, tot la CExN, propunerea privind excluderea din PSD a social-democraţilor clujeni Ioan Rus şi Vasile Dâncu pentru o serie de declaraţii critice făcute în ultima perioadă, în special la adresa preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care a anunţat oficial această intenţie, crede că „este inadmisibil ca cei doi să se comporte în acest fel faţă de omul care a creat acest partid şi care a reuşit să ia voturi masiv în România. „Ei toată viaţa lor nu vor reuşi să ia atâtea voturi cât ia domnul Iliescu la 80 de ani’, a argumentat liderul PSD Bucureşti”, a argumentat Vanghelie.

Reuniunea CExN are loc pe fundalul unor evenimente din ultima perioadă, care au fost percepute de presă ca fiind segmentarea a două mari „tabere”: o dezbatere organizată de Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”, care a reunit importanţi lideri ai PSD precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Adrian Severin, Miron Mitrea, Marian Sârbu, şi o reuniunea de la Poiana Braşov – care s-a dorit a fi departe de ochii presei.

În timp ce la dezbaterea ISD din Bucureşti Miron Mitrea şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia PSD, la şedinţa de la Braşov s-a discutat despre organizarea cât mai rapidă a unui congres al PSD, în jurul datei de 20 februarie, nelipsind nicio serie de „înţepături” de la Bucureşti către Braşov şi invers.
La finalul discuţiilor de la Poiana Braşov, liderul PSD a anunţat că o prioritate a social-democraţilor este clarificarea cât mai rapidă a problemelor din interiorul partidului, susţinând că nu există nimic ocult în astfel de discuţii.

”În aceasta clipă, opinia mea şi a colegilor de aici este că va trebui să clarificăm cât mai rapid problemele legate de ce se întâmplă în interiorul PSD”, a afirmat Geoană, care a avut şi un sfat pentru colegii de partid: ”Competiţia pentru scaune trebuie să fie pe planul doi. PSD trebuie să redevină partidul care vorbeşte despre interesele celor mulţi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata