Criza nu e pentru toţi: Zilnic se mai deschide o casă de amanet

– O noua casa de amanet deschisa in fiecare zi. Acesta este ritmul de dezvoltare al afacerii, in acest an, in toata tara, business-ul fiind unul extrem de profitabil, mai ales acum in perioada de criza. Profiturile din amanet pot ajunge si la 500%, spun patronii, in conditiile in care numarul romanilor care au probleme cu banii creste de la o luna la alta.

 

”Luna asta am avut peste 300 de clienti”, spune, cu reala satisfactie, Dan Constantinescu, patronul unei case de amanet din zona Piata Romana, Bucuresti. ”Criza abia acum se vede cu adevarat. Iar cu taierile astea de salarii si pensii, o sa vina tot mai multi sa isi amaneteze lucrurile pentru a putea sa-si plateasca ratele la banca”, declara patronul, pentru DailyBusiness.ro.

Business-ul sau a ajuns la un rulaj de cateva milioane de lei lunar. Evita sa dea date exacte, insa spune ca afacerea ii merge cu 20% mai bine decat anul trecut. Daca ar avea bani, ar mai deschide 2-3 puncte, pentru ca, in recesiune, cine are bani de imprumutat, face afaceri de succes.

Afacerile cu amanet au explodat, practic, in ultimii ani. Potrivit datelor Bancii Nationale, in prezent sunt inregistrate 1.936 de case de amanet. Practic, in 2010, s-a deschis cel putin o casa pe zi, asta dupa ce in 2009 s-au infiintat nu mai putin de 300, iar in 2008, se infiintasera doar 185 de astfel de afaceri. Cele mai multe sunt in Bucuresti, urmat de Constanta, Galati, Brasov si Cluj.

”Sunt multi care au deschis case de amanet. Numai de la Piata Romana pana la Unirii sunt vreo 30. Cine a fost destept si si-a scos banii la timp din imobiliare, i-a bagat rapid in amanet”, spune Marcela Frasineanu, un alt patron de amanet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata