Cum au primit milionarii României cutia milei a lui Boc: „Este o perversitate”!


– Ministrului Vlădescu a deschis la Trezorerie contul 20.37.01.02 în care fiecare român poate contribui cu cât îl lasă inima sau cu cât îl ţine punga pentru a ajuta bugetul statului să iasă din criză. Preşedintele Băsescu a fost primul care şi-a virat salariul aferent lunii mai, de 6.702 lei, în fondul de solidaritate, informează Gândul.

Cine din Top Forbes 500 spune că nu donează

• „Probabil că ce se va strânge va încăpea într-o cutiuţă. Ca imagine pentru un stat, e dezastruos. România s-a transformat într-un stat cerşetor? Nu ne ajută cutia milei”, a declarat Ioan Niculae, cu o avere în 2009 estimată la 1,2 miliarde euro.

Dan Şucu, patronul Mobexpert, a precizat că nu ar dona în acest fond de solidaritate pentru că activităţile sale în acest sens preferă să le desfăşoare prin fundaţia cu acelaşi nume. „Cred că iniţiativa ar trebui perfecţionată şi chiar şefii instituţiilor de stat să îi oblige pe subordonaţi să doneze o parte din venituri în semn de solidaritate”, a spus Şucu, deţinătorul unei averi de 240 milioane euro.

Elan Schwartzenberg, a cărui avere este estimată la 42 milioane euro, consideră iniţiativa Executivului „o perversitate” iar această „chetă, o ipocrizie”. „În cazul politicienilor, i-aş invita să doneze din banii din curte sau din conturile offshore, nu din salariu”. Schwartzenberg susţine că nu va dona niciun leu din banii personali atâta timp cât destinaţia fondurilor va fi decisă de ceea ce el numeste „clică politică total iresponsabilă”. „Lui Boc nu i-aş da să gestioneze nici măcar un chioşc, iar fostului său coleg de şcoală – nici măcar o pensiune din Răchiţele timp de şase luni”, spune omul de afaceri.

• „Nu ajut statul pentru că nici statul nu mă ajută pe mine şi nici nu creează un sistem prin care să-mi deducă cheltuielile în urma sponsorizării”, susţine Sorin Minea, proprietarul Angst. Minea mai spune că banii care urmează să fie strânşi sunt greu de urmărit. „Cui să dau banii, statul e o chestie amorfă, şi pe ce criterii?”, se mai întreabă proprietarul Angst, posesorul unei averi de 16 milioane euro.

Cine ar dona sub anonimat

• Patronul Altex, Dan Ostahie, cu o avere 125 milioane euro, spune că dacă ar dona, ar face-o într-o maximă discreţie. „Este nevoie să înţelegem că sunt nişte dificultăţi prin care trecem în această perioadă”, a încheiat Ostahie.

Silviu Prigoană, cu o avere de 63 milioane euro: „Această măsură nu este cerşeală. SUA, odată la patru ani, când vine uraganul, face la fel. Germania a luat asemenea măsuri de şase ori până acum. Rusia a procedat la fel. În prezent în mai toate ţările din UE există astfel de conturi deschise”. Bineînţeles că va dona şi crede că orice cetăţean ar trebui să doneze. Cât? „Este o chestie intimă. O donaţie nu se face decât în anonimat şi ca sumă, şi ca nume. Nu te duci la presă să spui. Asta se numeşte făţărnicie”, este de părere Prigoană.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata