Emil Boc: Nu vor scădea alocaţiile pentru copii şi indemnizaţiile pentru handicap

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu vor afecta alocaţiile pentru copii şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, a declarat vineri (21 mai 2010) premierul Emil Boc. Nu vor scădea nici indemnizaţiile pentru veteranii de război şi pentru persoanele persecutate în regimul comunist.

„Împreună cu domnul ministru (Mihai Şeitan, ministrul Muncii – n.r.), facem, în continuare, calcule, dar nu vor fi afectate alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, pentru veteranii de război, pentru persoanele persecutate politic. Încercăm să limităm, atât cât ne este cu putinţă, ca persoanele şi categoriile defavorizate să fie afectate de această reducere cu 15% a cheltuielilor sociale”, a spus Boc, la finalul unor discuţii cu reprezentanţii patronatelor.

De asemenea, el a reiterat că, în urma reducerilor salariale cu 25% în sectorul public, Guvernul are în vedere ca niciunui angajat să nu-i fie scăzut venitul sub salariul minim pe economie, de 600 de lei.
„Avem în vedere ca la restructurările cheltuielilor bugetare niciun salariat din România să nu aibă un salariu mai mic de 600 de lei, indiferent dacă astăzi are 650 de lei sau 640 de lei, iar reducerea cu 25% l-ar trimite sub 600 de lei, nimeni nu va coborî sub acest plafon de 600 de lei”, a precizat Boc.

Totodată, venitul minim garantat va fi păstrat, acesta fiind prevăzut şi în scrisoarea de intenţie privind acordul cu Fondul Monetar Internaţional, a mai afirmat Boc. El a menţionat că Guvernul va obţine resurse suplimentare prin accizarea produselor de lux, iar din fondul de solidaritate să fie sprijinite persoanele cu situaţie materială precară.
„Se vor mări accizele la produsele de lux, care ne vor asigura resurse suplimentare la bugetul de stat, iar din fondul de solidaritate pe care îl vom avea vom putea să ajutăm cu ajutoare sociale concrete şi punctuale pe cei mai defavorizaţi şi care o duc cel mai greu în acest moment în România”, a spus premierul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata