FMI „impresionat” de angajamentul României asupra deficitului, declară Franks

Fondul Monetar Internaţional a fost „foarte impresionat” de angajamentul guvernului român asupra acordului de împrumut după ce a crescut TVA pentru a primi aprobarea, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului pentru această ţară, informează Bloomberg.

Boardul FMI a aprobat vineri la Washington eliberarea a 1,15 miliarde de dolari (circa 900 de milioane de euro n.r.) pentru România, care a crescut TVA cu 5 procente şi a redus salariile de la 1 iulie pentru a atinge o ţintă de deficit bugetar ataşată acordului de împrumut.

Comisia Europeană, un alt creditor al Bucureştiului, va debloca probabil 1,15 miliarde de euro (1,45 de miliarde de dolari) în septembrie, a declarat Franks, într-un interviu prin telefon de la Washington sâmbătă.

Guvernul, care se bazează pe un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru a finanţa deficitul său, a crescut TVA la 24% după ce Curtea Constituţională a respins o propunere de a reduce pensiile pentru a atinge o ţintă de deficit de 6,8 la sută din PIB. Programul de austeritate subminează sprijinul pentru guvern în momentul când el depune eforturi să scoată ţara dintr-o recesiune dură.

„În general vorbind”, directorii FMI „au fost foarte încurajatori faţă de eforturile României, în particular, mai mulţi dintre ei au menţionat că sunt foarte impresionaţi”, a declarat Franks. „Sigur că există unele îngrijorări că economia continuă să fie inertă şi ei vor să fie siguri că autorităţile continuă eforturile lor de a menţine procesul de reformă să meargă înainte”, a adăugat el.

Economia acestei ţări din Europa de Est, împotmolită în cea mai severă recesiune din ultimele două decenii, probabil că se va contracta cu cel puţin 1 la sută în 2010, mai mult decât previziunile anterioare, a declarat ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu la 29 iunie. Probabil că va fi „o inflaţie mai mare şi o rată de schimb diferită” în urma creşterii TVA, potrivit lui Vlădescu, care a refuzat să dea cifre întrucât ministerul încă lucrează la un nou pronostic.

FMI şi guvernul estimează că PIB se va contracta cu până la 0,5 la sută după un record de 7,1 la sută în 2009. Pronosticul Băncii centrale asupra inflaţiei la sfârşitul anului este de 3,7 la sută.

În plus, creşterea TVA va avea „un efect semnificativ asupra inflaţiei”, a spus Franks. Rata inflaţiei probabil că va creşte la 7 – 8 la sută la sfârşitul anului 2010 de la 4,4 la sută în mai, dar impactul probabil că va dispărea în 12 până la 18 luni, a adăugat el.

Franks a mai declarat că FMI îşi menţine pronosticul asupra contracţiei economice. O misiune va vizita România la sfârşitul lunii iulie pentru a trece în revistă progresele ţării sub acordul de împrumut şi va face atunci o revizuire.

„Noi nu credem că vor fi multe efecte negative suplimentare asupra PIB după creşterea TVA comparativ cu reducerile de cheltuieli avute în vedere anterior”, a spus Franks. „Astfel că impactul ar putea fi în realitate uşor puţin negativ şi motivul este că pensionarii probabil că îşi pot cheltui toţi banii pe care îi primesc în timp ce dacă pui un impozit asupra unei populaţii mai largi, atunci ei vor reduce într-o măsură oarecare mai puţin cheltuielile”, a adăugat el.

Franks a mai declarat că România a luat „deja măsuri foarte, foarte extinse pentru a încerca să atingă ţinta de deficit”, inclusiv tăierea salariilor din sectorul public cu 25 la sută şi a unor plăţi prin transfer cu 15 la sută.

„Acestea sunt măsuri foarte semnificative”, a spus Franks, adăugând că „în acest moment, cred că am văzut că au făcut paşi foarte importanţi pentru ei, pe cât se pare suficienţi, dar va trebui să calculăm aceasta în timpul următoarei noastre misiuni, aşa cum o facem mereu, să vedem ce se întâmplă cu veniturile şi cheltuielile în timp ce ele se aplică”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata