FMI nu a sugerat Guvernului României să taie din salarii

Fondul Monetar Internaţional a sugerat României să nu taie atât de mult din salariile bugetarilor, ca măsură de limitare a deficitului, ci a indicat o mărire a taxelor şi impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de RFI.

Acesta a menţionat însă că decizia aparţine Guvernului României. „România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: în aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că, în felul acesta, vom susţine creşterea economică”, a spus Dtrauss-Kahn, la o emisiune a postului de televiziune France 2.

Totuşi, Strauss Kahn a menţionat că situaţia s-a degradat mai mult decât au crezut experţii FMI. „Ca urmare, am cerut noi măsuri. Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25 la sută din salariile funcţionarilor. Noi am spus: ‘Nu. Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi’. Guvernul a spus ‘Nu, noi suntem cei care decidem’.

Şi ăsta e adevărul: Guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, Guvernul român le-a ales”, a explicat directorul FMI.
Şi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Caroline Atkinson, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc în capitala SUA, că FMI nu a precizat şi nu a insistat asupra reducerilor salariale din România.

„FMI nu a precizat şi nu a insistat asupra reducerilor salariale din România. Noi am căzut de acord cu Guvernul român că era necesar să se opereze anumite înăspriri ale fiscalităţii pentru a readuce programul pe drumul corect şi că scopul final al programului este, bineînţeles, de a obţine un nivel sustenabil al finanţelor publice, care să permită relansarea economică’, a subliniat Caroline Atkinson.

Purtătorul de cuvânt al FMI a explicat că există ‘diferite combinaţii între reducerile de cheltuieli publice şi creşterea taxelor care pot duce la o anumită ajustare şi la un anumit nivel al deficitului bugetar, iar guvernul (român – n.r.) a ales să se concentreze în special asupra reducerii cheltuielilor şi în special asupra reducerii salariilor. Aceasta a fost decizia guvernului’, a insistat Caroline Atkinson.

Ea a apreciat că nu există ‘opţiuni uşoare atunci când trebuie operate reduceri bugetare şi este limpede că în România, ca oriunde altundeva, este important să fie protejaţi cei mai vulnerabili membrii ai societăţii şi să se adopte măsuri care să limiteze impactul social’, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al FMI, care a evitat să comenteze asupra posibilităţii ca FMI să accepte, în urma protestelor sindicale de la Bucureşti, o renegociere a condiţiilor de ajustare fiscală convenite cu Executivul român.

Protestele sindicale de miercuri, de la Bucureşti, au fost cele mai ample din ultimii 20 de ani, adunând în Piaţa Victoriei, după estimarea liderilor sindicali, peste 50.000 de participanţi. Sindicatele şi alte organizaţii politice şi sociale solicită o renegociere a termenilor conveniţi de negociatorii guvernamentali cu FMI.

Premierul Emil Boc a declarat, la încheierea discuţiilor cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, care a fost prezentă la Bucureşti în perioada 27 aprilie -10 mai, că „Guvernul a optat pentru această soluţie care vizează impunerea unor măsuri de austeritate pentru sectorul bugetar”.
Este vorba despre reducerea veniturilor bugetarilor cu 25 la sută, reducerea pensiilor şi altor plăţi sociale cu 15 la sută, însă şeful Executivului a specificat că nu va scădea alocaţia pentru copii şi nici indemnizaţia pentru persoane cu handicap, iar niciun salariu nu va coborî sub valoarea minimă de 600 de lei.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    Ipocrizia acestei institutii nu are limita la care se adauga si lasitate cat incape. Vai celor care isi fac de lucru cu ei! Sunt foarte curios daca francezii vor cadea in plasa alegandu-l, in 2012 pe seful acestei agenturi ca presedinte al Frantei. Deocamdata se pare ca-l agreiaza. Asa le trebuie! Si noua ca ne-am incurcat cu fni! De fapt se pare ca si cu actualul presedinte au cam dat-o in bara, ca si noi. Cu deosebirea ca il vor si tranti la vot.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata