Legea falimentului personal, aprobată tacit de Senat

Proiectul de lege care reglementează falimentul persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, după ce a primit azivul Comisiei Juridice, urmând să fie trimis la Camera Deputaţilor pentru analiză, a declarat senatorul PD-L, Iulian Urban.

Urban, care este iniţiatorul proiectului în Parlament, consideră că o astfel de lege ar permite clienţilor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci, fie pentru că au fost concediaţi sau pentru ca le-a fost redus salariul, să intre sub protecţia Tribunalului. Băncile nu vor mai putea astfel sa îi execute silit pe clienţi, iar datoriile vor putea fi reeşalonate.

Proiectul de lege, realizat după modelul legii falimentului personal din SUA, permite instanţelor să stabilească dacă o persoană se află în insovenţă scuzabilă sau faliment fraudulos. Daca instanţa consideră că falimentul este scuzabil, persoanei i se acordă aşa-numitul nou început, poate avea din nou acces la credite şi îsi recaştigă statutul anterior.

Un top al creditelor neperformante publicat de „Financiarul” plasează pe locul unu BCR, cu 13,1 la sută din total portofoliu de 11 miliarde euro, pe locul doi BRD, cu 10,5 la sută dintr-un total de 8,3 miliarde euro credite, pe trei Bancpost, cu 12 la sută credite neperformante, dintr-un portofoliu de 3,4 miliarde euro, urmate de Intesa Sanpaolo, 6,7 la sută, UniCredit Tiriac, 6,5 la sută, Piraeus Bank, 5,8 la sută, Banca Transilvania, cu 4,8 la sută, Cec bank, cu 3,6 la sută, OTP Bank, cu 3,4 la sută, Ing bank, cu 3 la sută şi Alpha Bank, cu 2,6 la sută.

Citește și
2 Comentarii
  1. scarlett spune

    Nu cred ca este o lege buna ,escrocii vor da navala punem pariu domnule Urban ? Fiecare om trebuie sa se imprumute atat cit poate sa plateasca nu sa ia creditul si apoi sa fie declarat falimentar sa nu mai plateasca !

  2. octav spune

    E foarte buna. Eu, dupa ce amplatit 75% din datorie, si anticipat< am fost trecut pe liber de patron, fara somaj, iar neputind plati rata 4 luni, m-am trazit cu creditul apoape ca la inceput . Nici acum nu pricep ce naiba au adaugat sau ce au facut, de trebuia sa platesc dublu cit am imprumitat, dor ca nu am avut cu ce plati 4-5 luni rata.Sunt niste excroci si niste vipere toate bancile.Nu mai stiu cum sa te jupoaie si sa traiasca ei in
    lux, iar 1 amarit ce si a facut o datorie pt. un lucru se vade jupuit, amenintat si aruncat in strada fara mila de lipitorile astea.E buna legea si sper sa fie promulgata cit mai curind.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata