Liberalizarea pieţei gazelor din România, dificilă din cauza importurilor

12

Liberalizarea preţului gazelor naturale pe piaţa din România este dificil de realizat din cauza importurilor din Rusia, dar personal sunt pentru o piaţă concurenţială, a declarat joi (29 aprilie 2010) Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

‘Susţin liberalizarea preţului la gazele naturale, dar trebuie create premisele liberalizării într-un calendar agreat. Dacă aş avea premisele, şi mâine aş face liberalizarea, brusc. Singura sursă de aprovizionare din import este Rusia. Răspunde acest import regulilor pieţelor? Evident că nu’, a afirmat. În opinia ministrului Economiei, liberalizarea pieţei gazelor se va realiza în etape numai în condiţiile în care piaţa va permite acest lucru.

‘Una dintre premisele unei pieţe concurenţiale va apărea în maxim două luni când vom finaliza interconectarea cu Ungaria, pe Szeged – Arad. În cursul anului viitor va fi finalizată conducta de interconectare şi cu Bulgaria. Nu sunt un naiv să cred că aceste lucruri se pot face peste noapte. Implementarea este dificilă. Sunt etape pe care nimeni nu poate să le ardă mai repede’, a precizat Adriean Videanu.

Conform înţelegerilor semnate cu Comisia Europeană, România este obligată să liberalizeze preţul gazelor din producţia internă începând din 2010, moment din care tarifele trebuie aduse la nivelul gazelor din import. În prezent, preţul gazelor la consumatorii din România este mai mic cu 50 la sută faţă de media europeană, fiind cel mai redus din Uniune.

Pentru că a amânat liberalizarea pieţei de energie, autorităţile de la Bucureşti riscă procedura de infringement pe acest segment. În mai multe rânduri, Guvernul român a solicitat CE amânări în privinţa liberalizării din cauză că aceasta ar putea determina creşteri puternice ale preţurilor la gaze. Liberalizarea pieţei gazelor trebuia făcută până la data de 1 ianuarie 2009, după ce România a obţinut din partea oficialilor de la Bruxelles o amânare de 2 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata