Mai avem petrol românesc doar pentru 14 ani

Rezervele de ţiţei ale României se vor epuiza în următorii 14 ani, dacă este menţinută producţia actuală. La nivel mondial, petrolul este suficient pentru încă 45 de ani, potrivit unui raport al companiei petroliere BP privind piaţa globală de resurse energetice.

Producţia accelerată de petrol din ultimele decenii, antrenată de dezvoltarea tehnică, a solicitat din ce în ce mai mult rezervele de hidrocarburi din subsol. Astfel că specialiştii vorbesc tot mai des despre apusul petrolului aşa cum îl ştim, adică o resursă relativ ieftină şi accesibilă unui mare număr de oameni, scrie Adevărul.

Ediţia din acest an a raportului BP privind resursele energetice la nivel mondial arată că rezervele dovedite de petrol ale planetei mai sunt suficiente pentru doar 45 de ani. Nici la capitolul gaze naturale omenirea nu stă prea bine, rezervele urmând să se epuizeze în 62 de ani.

În ţara noastră, era petrolului a început în anul 1857, Romania fiind prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei înregistrată oficial în statisticile internaţionale, iar prima extracţie de gaze a avut loc în 1909. Astăzi, datele BP arată că România mai are rezerve de petrol care totalizează circa 0,5 miliarde de barili, ceea ce înseamnă 0,037% din totalul rezervelor mondiale. Această cantitate va fi suficientă doar pentru următorii 14 ani.

În ceea ce priveşte rezervele de gaze, România stă ceva mai bine. Acestea se ridică la circa 630 de miliarde de metri cubi, reprezentând 0,3% din totalul planetei, şi ne vor ajunge încă 57 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata