Mai multe organizaţii dezaprobă proiectul privind actele electronice de identitate

Agenţia de Monitorizare a Presei a dat publicităţii luni, 23 august, o scrisoare deschisă adresată ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, în care se solicită renunţarea sau amânarea proiectului de Ordonanţă a Guvernului privind actele electronice de identitate, considerându-l ”nenecesar si inoportun în acest moment”.

”În condiţiile în care se va continua acest proiect, susţinem în mod obligatoriu necesitatea menţinerii unei alternative de carte de identitate (aşa cum există actualmente) pentru persoanele care, din diverse motive de conştiinţă, securitate sau opinie, nu doresc obţinerea unui act electronic de identitate”, se arată în scrisoare semnată de reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale.

Potrivit scrisorii, acestă opţiune nu împiedică cu nimic obligaţiile României faţă de Uniunea Europeană sau călătoria cetăţenilor români în spaţiul Schengen.

”Având în vedere o iminentă atingere a dreptului la viaţa privată prin reglementarea colectării de date cu caracter personal de la toţi cetăţenii români, se impun în mod obligatoriu:

  • adoptarea unui astfel de act normativ doar printr-o lege, şi nu printr-o ordonanţă a guvernului (…),
  • realizarea şi publicarea unor studii de impact asupra vieţii private şi a soluţiilor de securitate alese,
  • (…) includerea în textul actului normativ a principiilor de securitate şi protecţie a vieţii private (…),ca şi a sancţiunilor drastice pentru încălcarea acestora,
  • precum şi realizarea unei analize de necesitate şi eficienţă a introducerii noilor acte electronice de identitate, prin prezentarea publică a numărului de cărţi de identitate falsificate în ultimii ani şi a costurilor actualului proiect (estimat la 32 de milioane de euro)”, se arată în scrisoare.

Organizaţiile semnatare susţin că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu a prezentat nicio dovadă din care să rezulte că prezentele cărţi de identitate nu pot să co-existe cu cărţile electronice de identitate, propuse a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2011.

”Aderarea Romaniei la spaţiul Schengen NU impune existenta obligatorie a cărţilor de identitate electronice. Rapoartele europene pregătite de ENISA 1 (Privacy Features of European eID Card Specifications, ENISA, Ian 2009
) demonstrează că există chiar state europene care nu au niciun fel de act de identitate obligatoriu (Danemarca, Irlanda, Letonia, etc.) şi acest lucru nu le împiedică participarea în programul Schengen”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Blaga.

Referindu-se la proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, APADOR-CH consideră că ”adoptarea ordonanţei al cărei proiect este supus dezbaterii publice este neconstituţională, întrucât se încalcă dispoziţiile art. 115 alin. 1 şi 6 din Constituţie, potrivit cărora nu pot fi emise nici ordonanţe simple şi nici ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie”.

APADOR-CH atrage atenţia ca tehnologia folosită de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecvenţă) în genul celei care permite citirea preţului unui produs după codul de bare ataşat.
”Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecărei persoane are rolul codului de bare ataşat fiecărui produs. (…) De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea în orice loc şi în orice moment a oricărei persoane şi prezintă riscul clonării cipului din cardul electronic de identitate”, se arată în scrisoare.

În opinia APADOR-CH, obligativitatea cărţii electronice de identitate/rezidenţă şi neprevederea expresă în proiectul ordonanţei a unui drept de opţiune al persoanei între cardul ”simplu” de identitate şi cel electronic constituie ‘‘o restrângere nejustificată adusă dreptului la viaţa privată” garantat prin art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, asociaţia atrage atenţia că în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) este considerată o încălcare a dreptului la viaţa privată, garantat în art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, crearea şi deţinerea de către autorităţi a unei baze de date cu amprentele unor persoane care nu au fost condamnate penal.

Citește și
1 Comentariu
  1. shyne spune

    Sa ne lase in pace cu cipurile lor, sa-si puna ei si acei incuiati care cred ca e un lucru pozitiv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata