Ministrul Economiei consideră că România nu poate onora 23.000 MW în eolian

0

România nu va putea onora niciodată o capacitate instalată de energie eoliană de 23.000 MW, aşa cum există solicitări la ora actuală, a atenţionat joi (29 aprilie 2010) în cadrul unui seminar pe teme energetice, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.

„Există la ora actuală solicitări pentru puterea instalată pe eoliene de 23.000 de megawaţi. România nu va avea niciodată capacitatea să onoreze aceste solicitări. Din punctul de vedere al Ministerului Economiei, acesta va sprijini investitorii adevăraţi, nu speculanţii care merg pe ideea de a-şi vinde proiectele din zona de eolian unor investitori”, a spus Videanu.

Acesta a apreciat proiectele derulate în prezent în acest sector şi a recunoscut, totodată, că, din cauza birocraţiei, multe investiţii au de suferit. „Din păcate, birocraţia împiedică punerea în practică a acestor proiecte. Ministerul va susţine necondiţionat dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, dar numai în limita de suportabilitate, rezonabilă.

Repet: ţinta de 23.000 MW este imposibil de realizat pe regenerabile, în eolian”, a subliniat Adriean Videanu, care a evitat să înainteze o cifră optimă pentru acest sector, în România.

În ceea ce priveşte preţul gazelor, ministrul Economiei a dezvăluit că susţine liberalizarea pieţei, dar numai pe baza existenţei unor reglementări sigure. „Susţin liberalizarea preţului la gaze, dar aceasta trebuie făcută prin reglementări sigure. Liberalizarea într-o piaţă concurenţială nu ştiu dacă este cea mai potrivită soluţie’, a punctat şeful MECMA.

La jumătatea lunii aprilie, Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei, a declarat că planul naţional de acţiune în domeniul energiilor regenerabile va fi supus dezbaterii publice cel târziu la jumătatea lunii mai, pentru ca România să se încadreze în termenul impus de Uniunea Europeană, respectiv 31 iunie 2010.
În ceea ce priveşte controversata Lege 220/2008 privind promovarea energiilor regenerabile în România, oficialul MECMA a menţionat că aceasta are norme de aplicare şi că problema de fond este de fapt că autorităţile române nu au aprobare din partea Comisiei Europene în privinţa schemei de ajutor de stat în acest sector.

O cercetare realizată de grupul Erste Bank arată că, prin intermediul zonei Dobrogea, împreună cu judeţele Constanţa şi Tulcea, România se clasează pe locul al doilea în clasamentul european al celor mai bune locaţii pentru construcţia de ferme eoliene.
Cât priveşte capacitatea de producţie a acestor parcuri eoliene la nivel naţional, un studiu al Institutului Român de Energie (IRE) arată un nivel de 13 TW pentru nivelul anului 2020.

Evaluările şi interpretările datelor deţinute relevă faptul că în România pot fi montate instalaţii eoliene cu o capacitate totală de 14.000 MW, echivalent cu un aport de energie electrică de aproximativ 23.000 GWh/an.
La momentul actual, Grupul CEZ, unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, construieşte în judeţul Constanţa cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalată de 600 Megawaţi, reprezentând aproximativ dublul capacităţii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum în Europa şi aproape triplu faţă de cel mai mare parc eolian operaţional, în prezent, în Europa.

Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde de euro. În România, la ora actuală, din punct de vedere operaţional, sistemul de promovare a resurselor regenerabile constă în alocarea de cote obligatorii de energie şi certificate verzi, prevăzute în Legea 220/2008.

Potrivit Ministerului Economiei, prin normele metodologice referitoare la aplicarea Legii 220/2008 şi anume HG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile se prevede că, la nivel investiţional, există posibilitatea finanţării din fonduri structurale a proiectelor de producere a energiei alternative.
Totodată, prin HG nr.1535/2003, Ministerul Economiei a promovat ‘Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie’, prin care se asigură cadrul legal privind promovarea acestui tip de energie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata