ONU: Preţurile produselor alimentare cresc în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, o cauză fiind nivelul ridicat al cererii şi mersul încet al producţiei

Foto: ediţia de dimineaţă.ro

În ultimul an, preţurile alimentelor, la nivel global, au înregistrat cel mai rapid ritm lunar de creştere din ultimul deceniu, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit BBC.

De altfel, indicele ONU pentru costurile produselor alimentare a crescut pentru a douăsprezecea lună consecutivă, furnizorii fiind afectaţi de întreruperile proceselor de producţie şi transport din timpul pandemiei.

În plus, la nivel global, perspectivele oferite de creşterea inflaţiei continuă să îi nedumerească pe analişti, care se gândesc cum va fi afectată recuperarea economiei mondiale de majorarea preţurilor alimentelor.

În acest sens, la indicele pentru preţul mâncării, al Diviziei pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU (FAO), se urmăreşte preţurile alimentelor la nivel mondial care este format din cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr.

În mai, preţul alimentelor a crescut cu 39,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, marcând cel mai mare salt din octombrie 2010,  conform indicelui FAO.

Au crescut astfel, toate cele cinci componente ale indicelui, în frunte cu uleiurile vegetale, cerealele şi zahărul. Rezultatele au dus indicele la cel mai înalt nivel din septembrie 2011 încoace.

Sursa: Businessmagazin.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata