PREȚ RECORD pentru un produs de bază
Prețul la producător al untului în Europa continuă să crească rapid, îndreptându-se spre 800 de euro pentru suta de kilograme, conform datelor actualizate de Comisia Europeană la 16 octombrie. Această creștere accelerată, observată în special după luna august, a dus la o medie de 790 de euro pe suta de kilograme în săptămâna care s-a încheiat pe 13 octombrie, reprezentând o majorare de 68% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Țări precum Estonia, Cehia, Germania și Italia au înregistrat prețuri chiar mai ridicate, depășind 830 de euro, în timp ce Slovacia a menținut un nivel mai scăzut, cu o medie de 729 de euro pe suta de kilograme. Această evoluție marchează cel mai ridicat preț din 2023, depășind recordurile anului 2022, când conflictele din Ucraina au alimentat o explozie a costurilor în lanțurile de aprovizionare.
În 2022, prețul a atins un vârf de 727 de euro în luna iulie, iar la începutul acestui an media era de doar 549 de euro. Comparativ, în septembrie 2022, prețul mediu pentru 100 de kilograme era de 724 de euro, evidențiind o creștere constantă pe parcursul ultimelor luni.
Care este situația în România
România nu furnizează date specifice privind prețul untului, iar singurele informații disponibile provin de la Institutul Național de Statistică (INS), care arată o scădere a producției interne în august 2024 față de aceeași lună din 2023. Această scădere, de 8,3%, reprezintă cea mai mare reducere în sectorul lactatelor pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, pe parcursul primelor opt luni din 2024, producția a înregistrat o creștere de 9,9% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, marcând cea mai semnificativă creștere dintre toate produsele lactate.
La nivel global, prețurile untului au continuat să urce. În Oceania, prețul a crescut cu 32%, ajungând la o medie de 4.875 euro, în timp ce în SUA prețul mediu este de 5.867 euro, cu 21% mai mic decât cotațiile din aceeași perioadă a anului trecut.
Această tendință ascendentă este influențată de oferta limitată în Europa, care nu poate ține pasul cu cererea constantă. Restrângerea ofertei pe piața europeană contribuie la menținerea prețurilor ridicate, în special în contextul producției reduse de unt.
Pe de altă parte, producția de brânzeturi și zer din Uniunea Europeană a crescut, utilizând mai multă substanță uscată din lapte (+2,1% și +1%, respectiv). În schimb, oferta de unt a scăzut cu 1,6%, iar exporturile europene ar putea înregistra o diminuare cu 4%, reflectând astfel dificultățile din sectorul lactatelor.
„Utilizarea internă în UE s-ar putea adapta la scăderea competitivității prețurilor untului (de asemenea, în raport cu alte grăsimi) cu o scădere (-1,4%)”, spune Comisia Europeană.