Proiectul de lege privind ANI, avizat de Guvern

17

Executivul a aprobat luni (26 aprilie 2010) în şedinţă extraordinară, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), acesta urmând să fie trimis la Parlament.

Demnitarii vor trebuie să completeze, în iunie, când vor reactualiza declaraţiile de avere, două tipuri de declaraţii, una cu caracter confidenţial şi una publică, potrivit proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea ANI.

„Pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta viaţa privată şi confidenţialitatea acestor date, practic instituim două tipuri de declaraţii de avere, denumite de Lege, declaraţii de patrimoniu. O declaraţie de avere ce are caracter public şi una cu caracter confidenţial, care este supusă, în continuare, controlului ANI”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul a explicat că din declaraţia cu caracter public, vor fi eliminate doar prevederile care vizează adresa exactă a locuinţei sau banca la care demnitarii deţin conturi, în timp ce în declaraţia de avere confidenţială vor fi trecute toate datele care erau completate şi în prezent.

„În iunie, când demnitarii îşi vor reactualiza declaraţiile de avere, ei practic îşi vor completa acest formular al declaraţiei publice şi declaraţia de avere sau de patrimoniu, potrivit noii legi, care merge la ANI, aceasta depunându-se la persoana responsabilă din cadrul instituţiei, care trebuie să o depună mai departe Agenţiei de Integritate”, a afirmat şeful Executivului.

O altă modificare a Legii ANI, potrivit proiectului aprobat miercuri de Guvern, este aceea că raportul întocmit de ANI va putea fi transmis ANAF, dacă se constată bunuri care nu au fost impozitate sau/şi Parchetului care poate decide sesizarea instanţei de judecată, acesta având obligativitatea să analizeze aceste solicitări pe care le realizează ANI. Şedinţa Executivului a avut loc cu doar câteva ore înainte de consultările convocate de preşedintele Traian Băsescu cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pe tema ANI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata