Recoltă totală de grâu de aproape 5,7 milioane tone, mai mare cu 10% în 2010

Recolta totală de grâu a României s-a apropiat de 5,7 milioane de tone, reprezentând 86 la sută din estimările iniţiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), dar cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009.

Specialiştii MADR prognozau în primăvara acestui an o producţie totală de grâu de 6.649.338 tone, dar la această dată, când s-a finalizat recoltatul grâului la nivelul întregii ţării, producţia obţinută a atins doar 5.691.532 tone, potrivit datelor finale ale MADR.
Agricultorii au sperat la începerea secerişului că vor obţine producţii mari la grâu în 2010, deoarece condiţiile climaterice au fost propice acestei culturi în iarna şi primăvara acestui an, însă ploile abundente din lunile iunie şi iulie au determinat încolţirea grâului în spic şi imposibilitatea recoltării în perioada optimă.

Potrivit datelor MADR, randamentul la hectar în 2010 a fost de 2.778 kilograme (kg), în timp ce estimările iniţiale erau de 3.221 kg. Producţia medie de grâu obţinută de societăţile comerciale, respectiv de marii cultivatori de grâu din sudul ţării, a fost între 3.300 – 3.500 kg/ha, dar în gospodăriile populaţiei recolta nu a depăşit 2.300 kg/ha.

Faţă de anul trecut, recolta de grâu a României este mai mare în 2010 cu 9,62 procente (499.532 tone), în condiţiile în care suprafaţa recoltată anul acesta a fost de 2,048 milioane ha, iar în 2009 de 2,202 milioane ha.
Potrivit datelor MADR, mai mult de 3,38 milioane tone de grâu din recolta lui 2010 sunt depozitate deja în unităţi specializate, iar 2,161 milioane tone se află în gospodăriile populaţiei.

La ora actuală, se fac determinări la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) pentru a vedea calitatea grâului recoltat în 2010, întrucât din informaţiile furnizate de producătorii agricoli, mai mult de 30 la sută din recoltă nu poate fi folosită în panificaţie. Din această cauză, procesatorii au anunţat că vor fi nevoiţi să importe grâu şi făină de calitate pentru asigurarea consumului intern şi implicit să opereze creşteri de preţuri la pâine.

Producţia totală de grâu obţinută de agricultorii din judeţul Teleorman în această vară depăşeşte 488.600 de tone, suprafaţa de pe care s-a efectuat secerişul fiind de aproximativ 180.000 de hectare.
Agricultorii judeţului din sudul ţării au sperat în producţii mari, de peste 3.200 kg/ha, cum se configura în prima parte din iulie, dar până la finalizarea celei mai importante lucrări din campania de primăvară, prelungită în a doua decadă a lunii august, ploile, vânturile şi chiar grindina au dijmuit recolta.

Din producţia totală se estimează că numai la gospodăriile agricultorilor se află stocate aproape 158.000 tone de grâu. Producţia medie de grâu obţinută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar faţă de programul iniţial.
Situaţia lucrărilor agricole realizată de Direcţia Agricolă Vrancea arată că a fost încheiat recoltatul grâului pe toate cele 29.881 hectare, fiind obţinută o cantitate totală de 75.181 tone.

Producţia totală este mai mică cu aproape 15 mii tone faţă de prognoză, respectiv 83 la sută. În schimb, la nivelul judeţului Botoşani, producţia de grâu înregistrată în acest an este net superioară celor din anii precedenţi.
Potrivit directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR), Cristian Delibaşi, producţia medie din 2010 a fost de 3.300 kilograme la hectar, în condiţiile în care în 2009 au fost recoltate doar 2.500 kilograme la hectar.

„Dacă ne raportăm la ultimii ani de producţie, putem spune că producţia medie a anului 2010 este o producţie mare. A fost un an prielnic pentru grâu, din punct de vedere meteo, dar şi pentru că s-au folosit tehnologii moderne de cultivare a grâului”, a afirmat Delibaşi.
Totodată, el afirmă că grâul are şi o calitate mai bună decât în anii precedenţi. La nivelul judeţului Botoşani au fost însămânţate cu grâu circa 30.000 de hectare.

Deşi cotaţiile internaţionale la grâu au urcat semnificativ la bursele internaţionale, la începutul lunii august, din cauza recoltelor sub estimări din întreaga Europă, şi ca urmare a măsurilor de interzicere a importurilor de grâu luate de Rusia şi Ucraina, acestea nu ar trebui să influenţeze semnificativ preţul pâinii pe piaţa autohtonă, estimează oficialii MADR.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat recent că embargo-ul Rusiei asupra exporturilor de cereale va avea un impact aproape nul în Uniunea Europeană.
UE importă mai puţin de un milion de tone de cereale din Rusia. Producţia internă de cereale în cadrul UE se situează între 280 şi 300 de milioane de tone pe an. Aşadar impactul va fi unul minimal, dacă nu quasi nul, în ceea ce priveşte piaţa europeană a cerealelor ‘, a afirmat purtătorul de cuvânt, Frédéric Vincent, în cursul unei conferinţe de presă.

În plus, a subliniat el, UE are ‘stocuri mari de cereale’, a mai precizat el. Guvernul rus a decis embargo-ul asupra exporturilor de cereale, în perioada 15 august – 31 decembrie, pentru a contracara creşterea preţurilor generată de scăderea recoltelor, din cauza caniculei, şi pentru a evita riscurile legate de fluctuaţia costurilor produselor de bază.
Al treilea exportator mondial de grâu, Rusia şi-a redus la 60-65 milioane de tone estimarea privind recoltele de cereale în 2010, faţă de 97 milioane de tone în 2009.
Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale şi a lansat o importantă campanie pentru a creşte cota sa de piaţă pe plan internaţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata