Românii educaţi au puţină încredere în Emil Boc şi Mircea Geoană

Cu cât au mai multe studii, românii tind să aibă mai puţină încredere în prim-ministrul Emil Boc şi în preşedintele Senatului, Mircea Geoană, relevă un barometru de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit studiului realizat de IRES în luna martie, „odată cu creşterea numărului de ani de şcoală scade încrederea în Televiziunea Română, în Mircea Geoană şi în Emil Boc”. În privinţa încrederii în instituţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pare să se bucure de cea mai mare încredere în rândul populaţiei. 87% dintre respondenţi au declarat că au multă sau foarte multă încredere în pompieri.

De un nivel ridicat de credibilitate se bucură şi serviciile de ambulanţă şi Poşta Română, 81%, respectiv, 77% dintre respondenţi spunând că au încredere în acestea.
De asemenea, 18% dintre participanţii la studiu au declarat că au „foarte multă încredere” în Armată iar 52% – că au „multă încredere” în această instituţie. 43% dintre respondenţi au afirmat că au multă încredere în Serviciul Român de Informaţii.

Două instituţii cu atribuţii în ordinea şi siguranţa publică, Jandarmeria şi Poliţia, beneficiază de niveluri diferite de încredere din partea populaţiei, potrivit IRES.
Dacă în cazul Jandarmeriei respondenţii au afirmat în proporţie de 45% că au încredere în instituţie, în privinţa Poliţiei 44% dintre cei chestionaţi au răspuns că au încredere puţină sau foarte puţină în această structură.

La cel mai scăzut nivel al încrederii populaţiei se află judecătoriile şi tribunalele, mai mult de jumătate dintre respondenţi arătând că au încredere scăzută sau foarte scăzută în aceste instituţii. Referitor la situaţia generală a ţării, trei sferturi dintre respondenţi au afirmat că România merge într-o direcţie greşită.
Cu toate acestea, 47% din populaţie se consideră optimistă, iar 14% dintre români spun că sunt pesimişti, însă 35% sunt rezervaţi atunci când se gândesc la viitor, mai relevă barometrul de opinie.

Studiul IRES, cu tema „Încrederea românilor în instituţii”, a fost realizat pe un eşantion de 1.374 de respondenţi, cu vârste de minimum 18 ani. Cercetarea are o eroare maximă tolerată de ą 2,9%, potrivit IRES.

Citește și
1 Comentariu
  1. george spune

    Milibocu’ nu-i bun decât să dea cu coasa, să decojească trnuchiuri de copaci și să spargă ouă roșii cu capu’. În probleme de guvernare e la fel de străin cași gondolierul ce l-a pus acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata