S-au extins categoriile de beneficiari de ajutoare pentru încălzire

Senatul a revenit marti (27 octombrie 2009) la criteriile initiale de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si a facilitatilor pentru plata energiei termice, dupa ce Guvernul a restrâns, printr-o ordonanta, categoriile de beneficiari ale acestora.

Senatorii au aprobat OUG 109/2009, insa printr-un amendament propus de comisia de munca si adoptat de plen, au reextins categoria beneficiarilor, prin introducerea a trei noi categorii pe transe de venituri pâna la 615 lei / membru de familie / venit. Conform actului normativ al Cabinetului Boc, acest plafon fusese redus la 425 lei / membru de familie / venit.

Astfel, in forma adoptata de senatori, pentru sezonul rece care urmeaza, in functie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie, vor fi subventionate 9 categorii de beneficiari – ci nu 6, asa cum prevedea actul normativ al Guvernului – cu sume care reprezinta de la 90% la 10% din sumele necesare. Subventiile se acorda pentru plata energiei termice si a gazelor naturale, precum si pentru lemne, carbuni si combustibili petrolieri. Pentru beneficiarii de venit minim garantat, subventiile pentru carbuni, lemne si combustibili petrolieri vor fi asigurate de la bugetele locale.

Potrivit OUG 109/2009, plata acestor subventii, pentru perioada noiembrie 2009-martie 2010, nu va mai fi acordata la inceputul sezonului, cum s-a facut anterior, pe baza ordonantei de Guvern din 2003, ci lunar. Actul normativ, in forma amendata, a fost adoptat in unanimitate de Senat, in calitate de prima camera legislativa sesizata.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata