Salariul mediu net, în creştere cu 1,7% în aprilie, la 1.735 lei

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna aprilie, de 2.395 de lei, cu 1,7% mai mare decât în luna precedentă, iar cel net s-a ridicat la 1.735 de lei, în creștere cu 29 lei (1,7%), cele mai mari salarii nete înregistrându-se în sectorul de intermedieri financiare (4.888 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (986 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicele câștigului salarial real pentru luna aprilie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 101,4%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 128,8%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna martie 2014.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,3%.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna aprilie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paște) sau sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 22,8% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), respectiv cu 21,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii),
între 17,0% și 19,5% în fabricarea altor mijloace de transport, extracția cărbunelui superior și inferior, între 8,0% și 12,5% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi aeriene, telecomunicații, colectarea și epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, între 4,0% și 8,0% în tranzacții imobiliare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, transporturi pe apă, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, din activitățile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale în luna anterioară, a nerealizărilor de producție ori a încasărilor mai mici (funcție de contracte), a dificultăților financiare cu care s-au confruntat unele unități economice, precum și a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat: în fabricarea produselor din tutun (cu 51,4%), în fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor (între 6,0% și 10,0%), în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport, activități de editare, activități de servicii anexe extracției (între 3,0% și 6,0%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: învățământ (1,3%), sănătate și asistență socială (0,5%), administrație publică (0,3%). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata