Salariu mediu brut a scăzut cu 2,8% în ianuarie 2010

Salariul mediu brut a scăzut cu 2,8 la sută, în ianuarie 2010, faţă de luna anterioară, atingând valoarea de 1.967 lei, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

În raport cu preţurile de consum, indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2010, faţă de luna precedentă, a fost de 94,9 la sută. Potrivit INS, în cursul anului s-au înregistrat fluctuaţii ale câştigului salarial în principal după acordarea celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

În ianuarie 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul salariului mediu net a fost mai scăzut decât în luna decembrie 2009, când s-au acordat premii ocazionale (pentru sărbătorile de iarnă, prime de vacanţă sau de performanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii ori s-au realizat producţii mai mari.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (-34 la sută), în metalurgie, petrol, farmacie (între -23 la sută şi -30 la sută) şi telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (între -16 la sută şi -19 la sută).

Salarii mai mici, cu până la 16 la sută, au avut, în ianuarie, angajaţii din domeniul captării, tratării si distribuţiei apei, extracţiei minereurilor metalifere, a activităţilor de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare si transmitere de programe), serviciilor anexe extracţiei, industriei metalurgice, extracţiei cărbunelui superior şi inferior, tipăririi şi reproducerii pe suporturi a înregistrărilor, fabricării produselor din tutun.

În alte domenii s-au consemnat creşteri ale salariilor medii nete, în ianuarie 2010 faţă de luna precedentă, cu până la 38 la sută în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, dar şi în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, sănătate şi asistenţă socială, învăţământ, transporturi pe apă (între +12 la sută şi 19 la sută).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata