Şoferii neatenţi vor plăti cu până la 200% mai mult pentru poliţa RCA din 2010

Introducerea sistemului bonus/malus la asigurarea RCA de la 1 ianuarie 2010 va face ca soferii imprudenti, cu multe accidente la activ, sa plateasca cu 200% mai mult la prima anuala RCA, a declarat miercuri (18 noiembrie 2009), Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

“Sistemul bonus/malus va avantaja soferii prudenti, care pot beneficia din primul an de o reducere de 10% a primei, iar in termen de sapte ani prima anuala se poate reduce cu 50%. În cazul soferilor imprudenti, cu multe accidente din vina lor, se poate ajunge la o majorare cu 200% a primei”, a spus presedintele CSA.

Potrivit sistemului bonus/malus, se vor introduce 14 clase pentru bonus si opt criterii pentru malus, in functie de care se va stabili valoarea primei, pe baza datelor colectate la CEDAM – baza de inregistrare a politelor RCA si confruntare cu parcul auto national, anul 2009 fiind an de referinta.

Practic, pentru 90% din asigurati, care nu au avut incidente in trafic, valoarea primei poate scadea cu 10% in 2010 daca nu au avut accidente in trafic, si se poate ajunge, in sapte ani, la reducerea cu jumatate a valorii politei.

Este un proiect de responsabilizare a soferilor imprudenti, spun CSA si companiile de asigurare, ce reprezinta 10% din total asigurati, si care vor plati cu pâna la 45% mai mult in 2010 la asigurare daca au avut un incident.

Acestia pot ajunge sa plateasca chiar cu 300% mai mult daca in trei ani incepând din 2009 au avut trei incidente auto in care au fost vinovati.

“Prin acest sistem, sunt responsabilizati soferii disciplinati, mai ales ca diferenta intre cea mai buna prima si cea mai mare prima, pe baza sistemului, poate ajunge fi si de patru ori in viitor”, a pus Catalin Stroe, director de marketing Asirom. Acesta a precizat ca in 2009, pierderile aduse de asigurarile auto asiguratorilor s-au cifrat la 100 milioane de euro, iar pentru 2010 asta va insemna ca prima medie de asigurare RCA va creste cu intre 25 si 30%.

De asemenea, valoare medie a daunei este de 1.000 de euro, in crestere cu 30% in 2009 comparativ cu 2008 si se estimeaza ca va creste in 2010.

Pentru soferii care fac pâna la 10 accidente pe an, asiguratorii spun ca acestia ar fi bine sa renunte la masina in conditiile in care RCA-ul pe care il vor avea de platit va fi extrem de scump.

Tot de la 1 ianuarie 2010, CSA va introduce emiterea electronica a politei RCA astfel incât vor disparea vânzatorii ambulanti de asigurari.

“Nu vor mai exista acele tonete sau vânzatorii ambulanti de RCA, va exista un sistem informatic bine pus la punct, astfel incât sa se elibereze greselile umane”, a spus Angela Toncescu.

Din pacate, asiguratii, desi vor putea efectua plata RCA prin card, nu vor primi pe mail asigurarea, ci vor trebui sa semneze contractul cu firma de asigurare si de la 1 ianuarie 2010, potrivit prevederilor CSA.

Citește și
4 Comentarii
 1. ionescu bogdan spune

  Mint cu nerusinare!!! Imi expira saptamana viitoare RCA-ul.Ca urmare am fost la firma de asigurari si mi s-a spus ca nu mi se poate face nici o reducere. Am pe firma aceeasi masina de 5 ani, am platit cat mi s-a cerut, nu am avut o problema niciodata si cu toate astea voi plati RCA pe un an de zile la aceeasi bani. „Stai, domnule, ca de abia acum se face baza de date!” Spun ca ei cheltui la 100 de lei depusi 120 de lei. In calculul asta eu am dat pana acum 500 de lei si n-am primit nimic in schimb. Sa nu se mai planga ca sunt neprofitabili ca eu unul n-am sa ii cred niciodata!

 2. nicolae godan spune

  cine va suferi in cazul reinnoirii politei cu accidente la activ: soferul sau proprietarul masinii???????????????????

 3. Un Sofer spune

  Din cate am inteles eu, proprietarul masinii e cel care suporta consecintele, indiferent daca e si soferul implicat in accident sau nu. Am gasit niste aplicatii care te ajuta sa vezi cum sta treaba cu bonus-malus si cu solutionare accidentelor. Sunt la w w w .asigurareamasinilor.ro. Eu mi-am facut un calcul ca vad cam cu cat imi creste RCA-ul in 2010 pentru ca am avut un accident in 2009.

 4. Bogdan spune

  Sper ca acest bonus/malus sa intre mai repede in vigoare. In 19 ani de soferie, amatoare cei drept dar cu destui kilometri, n-am avut decat 3 accidente din care doar 1 (UNUL) din neatentia mea. Anul trecut am fost „agatat” de catre un taximetrist si mi-am pierdut vremea pe la asiguratorul lui pt a plati reparatia la masina, masina care era gata reparata la service dar nu puteam s-o iau din cauza ca asiguratorul taximetristului nu platise acea reparatie. Mi-am facut acum RCA+CASCo, un pachet de la Asirom, al carul client sunt de 7 ani si scap de aceste pierderi de timp pe la altii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata