Teodor Baconschi va participa la inaugurarea consulatului României la Bălţi

Ministrul de externe Teodor Baconschi întreprinde vineri, 9 iulie, o vizită de lucru în Republica Moldova, cu prilejul inaugurării consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi.

Şeful diplomaţiei române va avea ulterior o întrevedere cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, în cadrul căreia vor fi abordate diverse aspecte ale relaţiilor bilaterale, problematica integrării europene a Republicii Moldova, alte teme de interes reciproc, anunţă Ministerul de Externe de la Chişinău.

Ministrul Teodor Baconschi va participa alături de Iurie Leancă la ceremonia de la Bălţi. Simultan, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, va deschide misiunea de la Cahul împreună cu omologul său moldovean, Mihai Căpăţână, precizează un comunicat remis joi de MAE.

‘Cele două noi consulate reprezintă prima prezenţă în Republica Moldova a unui stat membru UE dincolo de Chişinău. Această reuşită majoră a fost posibilă datorită bunei colaborări cu autorităţile de la Chişinău. Necesitatea deschiderii acestora a devenit tot mai evidentă, în special după intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat cu Republica Moldova’, a declarat ministrul Baconschi, potrivit MAE.

La cele două evenimente de vineri şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi membri ai corpului consular şi diplomatic român şi din Republica Moldova.

Potrivit MAE, oficiile consulare de la Cahul şi Bălţi vor oferi întreaga gamă de servicii consulare. Totodată, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor români care au nevoie de asistenţă şi sprijin legal, dar şi al cetăţenilor din Republica Moldova care solicită servicii consulare, odată cu deschiderea celor două consulate generale vor fi introduse facilităţi de plată a taxelor consulare prin sistemul bancar.

Activitatea celor două consulate se va desfăşura în spaţii amenajate la standarde Schengen, pentru asigurarea unor condiţii moderne de primire şi acomodare a solicitanţilor de viză.

Consulatul General al României la Bălţi va avea drept circumscripţie consulară oraşul Bălţi şi raioanele Rîbniţa, Briceni, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei, Donduşeni, Soroca, Drochia, Teleneşti, Edineţ, Camenca, Făleşti, Ocniţa, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti. Consulul general al misiunii României la Bălţi este Nicanor Dumitru Teculescu.

Consulatul General al României la Cahul va avea competenţă consulară în raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimişlia, Leova, Taraclia, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Consulul general al misiunii României la Cahul este Genţiana Şerbu.

Decizia înfiinţării celor două oficii consulare vine ca urmare a creşterii constante, din ultima perioadă, a solicitărilor de servicii consulare pe lângă Ambasada României la Chişinău. Astfel, amplasarea geografică a celor două consulate generale completează zonele acoperite de secţia consulară de la Chişinău, asigurând astfel o prezenţă consulară echilibrată, cu avantaje pentru solicitanţii de servicii consulare, inclusiv prin scurtarea termenelor de soluţionare a cererilor, se mai arată în comunicatul MAE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata